DEN HAAG - Het aardappelras bintje dreigt te verdwijnen uit de Nederlandse huishoudens. Steeds vaker kiezen Nederlanders vastkokende aardappelen boven kruimige soorten, zoals het bintje en de eigenheimer.
Daarmee verliest het bintje opnieuw aan populariteit. Vorig jaar maakte het bekende aardappelras nog 29 procent uit van de huishoudelijke aankopen van verse aardappelen. In 1992 was dat nog 50 procent.
De vastkokende soorten lenen zich beter voor ovenschotels, aardappeltortilla en roerbakken. Ook zijn ze makkelijker zonder jus te eten.
"Bovendien neemt het aanbod aan andere aardappelrassen toe", zegt woordvoerster I. van Deursen van het NIVAA. "Het bintje is toch ziektegevoelig bij de teelt. Dat kan milieunadelen opleveren. Albert Heijn zegt dat ze om die reden ook geen bintjes meer willen verkopen."
Het Nederlands Instituut Voor Afzetbevordering van Akkerbouw (NIVAA) in Den Haag meldde de trend gisteren na onderzoek onder 4400 huishoudens.
Het bintje is een Nederlandse vinding uit het jaar 1910. Een Friese onderwijzer had het ras laten ontstaan door kruisingen. Hij had al tien zelfgekweekte aardappelrassen vernoemd naar zijn kinderen. Voor zijn elfde ras koos hij de naam van zijn knapste leerlinge, Bintje geheten.