Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 8 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Entree sportcentra goedkoper

door Ronald Veerman

   
 

DEN HAAG - Een uurtje fitness in de sportschool of een schaatsrit op de ijsbaan wordt vanaf volgend jaar een stuk goedkoper. Ook de entree voor golfbanen, overdekte skipistes en kartbanen wordt circa 10% voordeliger.

Staatssecretaris Bos (Financiën) komt de sportende Nederlander in 2002 tegemoet door voortaan veel minder btw te heffen over de toegangskaartjes en abonnementen.

In plaats van het huidige btw-tarief van 19% hoeven de sportaccommodaties daardoor straks nog maar 6% btw over de opbrengst van hun kaartverkoop af te dragen. Dat blijkt althans uit het voorlopige akkoord dat het kabinet ruim een week geleden heeft bereikt over de begroting voor 2002.

Skibaan

Een abonnement in een fitnesscentrum kan daardoor op jaarbasis vele tientjes goedkoper uitvallen, terwijl de toegang tot de ijsbaan of een skipiste al snel één à twee gulden voordeliger kan worden.

Voorwaarde is natuurlijk wel dat de sportaccommodaties het voordeel niet in eigen zak steken, maar daar zal Financiën net als bij andere btw-verlagingen op toezien.

Met de btw-verlaging komt Bos tegemoet aan een breed in de Tweede Kamer levende wens om sporten en fitness verder te bevorderen.

Het was een Kamermeerderheid onder aanvoering van CDA-er Reitsma vooral een doorn in het oog dat zwembaden en recreatieparken als de Efteling en Duinrell wel in het lage tarief vallen, omdat het daarbij om 'recreëren' zou gaan.

Volgens PvdA, VVD, CDA, D66 en GroenLinks moest deze ongelijkheid zo snel mogelijk worden opgeheven omdat het immers kabinetsbeleid is om sporten zoveel mogelijk te promoten, vooral met het oog op de volksgezondheid.

Bos voelde aanvankelijk weinig voor een btw-verlaging die in tegenstelling tot bijvoorbeeld de kappers geen direct werkgelegenheidseffect oplevert en wees op de koopkrachtverbetering die dit jaar aan alle Nederlanders is gegeven.

"Ze kunnen daardoor vaker naar de schaatsbaan", zo stelde de staatssecretaris vorig jaar nog. De bewindsman is uiteindelijk echter toch overstag gegaan nadat ook zijn minister Zalm zich gevoelig toonde voor de argumenten uit de Kamer.

Naast de maatregelen voor de sportaccommodaties zal de bewindsman op prinsjesdag waarschijnlijk ook bekendmaken dat de btw-regels voor optredende kunstenaars en voor medische hulpmiddelen worden versoepeld.

Lastenverzwaring

Tegenover de btw-verlagingen staan overigens ook enkele kleine lastenverzwaringen, waarbij met name het milieu een rol speelt.

Zo zal vanaf volgend jaar enkele tientallen guldens extra moeten worden betaald voor vliegtickets voor vluchten binnen Nederland. Voor tickets van Amsterdam naar bijvoorbeeld Groningen of Maastricht zal in 2002 niet langer 6% maar 19% btw worden geheven.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 8 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.