Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 8 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Wereldbank laat Belgrado
na jaren weer toetreden

Van onze correspondent

   
 

BELGRADO - Na acht jaar zal Joegoslavië vandaag weer worden toegelaten tot de Wereldbank. De Wereldbank is daarmee de laatste grote financiële instantie die Belgrado weer accepteert. Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) en de Europese Oost-Europa bank (EBRD) gingen de Wereldbank al voor.

Voor de Joegoslaven is 'herintreding' in de Wereldbank van levensbelang, omdat zij daarmee de zogenaamde IDA-status kunnen verwerven, dat het mogelijk maakt goedkoper te lenen, onder gunstiger terugbetalingstermijnen.

De Internationale Ontwikkelings Associatie (IDA) is de Wereldbank-tak die vooral gericht is op landen met een geringe kredietwaardigheid. De goedkope IDA-leningen worden verbonden aan een strak regime van economische hervormingen en armoedebestrijding. Op de Balkan hebben Bosnië, Albanië en Macedonië ook de IDA- status.

Bij de wereldbank heeft Joegoslavië een schuld van 1,7 miljard dollar. Onder nieuwe voorwaarden zal Joegoslavië voor eenzelfde bedrag bij de Wereldbank een lening afsluiten, goeddeels om daarmee de oude lening af te lossen en onder gunstiger voorwaarden de nieuwe te kunnen bekostigen.

In de afgelopen maanden heeft Joegoslavië druk met IMF en Wereldbank onderhandeld over zowel nieuwe leningen als over kwijtschelding van schulden. Cruciaal voor Joegoslavië is nu een voor volgende maand geplande bijeenkomst van de Parijs-club, waarbij het vooral zal gaan om kwijtschelding van bestaande schulden.

De financiële instituten en de Europese Unie hebben al een saneringsplan opgesteld, dat in Belgrado goed is gevallen. De regering verwacht in Parijs ongeveer 1,2 miljard dollar te verkrijgen, meest in de vorm van donaties en schuldenkwijtingen, zo meent Mladjan Dinkic, de president van de Joegoslavische centrale bank.

Daarnaast zal het IMF volgende maand een eerste lening van 260 miljoen gulden verstrekken. IMF en Wereldbank verwachten ook dat er bereidheid is de schuldenlast van Joegoslavië te herijken, gezien ook het feit dat de regering inmiddels begonnen is met een verbetering van de eigen begroting en de eerste belangrijke fiscale en monetaire veranderingen zijn getroffen.

Bij de donorlanden heeft Joegoslavië een uitstaande schuld van vijf miljard dollar en bij de commerciële banken nog eens drie miljard. Voor de donorlanden is een kwijtschelding van die buitenlandse schuld van Joegoslavië vooral bedoeld om de Joegoslaven in de gelegenheid te stellen de economie weer in beweging te krijgen. "Voor de donors gaat het maar om een ding, stabiliteit in de regio is gediend met een stabiel Joegoslavië", aldus een financieel expert in de regio.

Bankpresident Dinkic: "We hebben nu een principe overeenkomst met IMF en Wereldbank over economische en financiële beleidsuitgangspunten. Samen met de kwijtschelding van schulden zijn alle voorwaarden geschapen om de economie tot groei te brengen."

Nu Joegoslavië ook weer toegang heeft tot het leningenmechanisme van de Wereldbank, zal ook de belangstelling van buitenlandse investeerders kunnen groeien. Tot nu toe is er aan die zijde een pas op de plaats gemaakt, ondanks aankondigingen van de Joegoslavische regering van een aantal grote privatiseringen van staatsbedrijven.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 8 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.