AMSTERDAM - De technologiefondsen op het Damrak stonden gisteren in de belangstelling. De omzetten vielen echter tegen. "Het lijkt of de beleggers op het terras zitten", grapte een handelaar die verlegen zat om opdrachten tijdens de eerste zomerse dag van het jaar. De AEX sloot uiteindelijk 0,6% hoger op 583,27 punten, ofwel 3,64 punten winst. De Midkap sloot nagenoeg identiek aan de AEX op 583,16, met een iets sterkere groei van 5,3 punten, wat neerkomt op 0,9%.
Bij relatief lage omzetten, behalve als gevolg van het weer vooral veroorzaakt door de wegens vakantie gesloten Britse beurs, waren het de fondsen uit de technische sector die de kar trokken. "Die zijn de afgelopen kwartalen zo achteruit gegaan dat dergelijke bedrijven bij een beetje goede sfeer opveren", aldus een handelaar. De grootste belangstelling leek uit te gaan naar de fondsen die de laatste tijd het meest afgestraft zijn.
Telecombedrijf Versatel was een opvallende stijger onder de hoofdfondsen. Het verlieslatende bedrijf komt vandaag met kwartaalcijfers. Analisten van banken geven hoog op over de te verwachte resultaten: het verlies wordt zo'n EUR2,6 miljoen lager ingeschat dan het eerste kwartaal van vorig jaar. Dientengevolge steeg het fonds met 3,75% tot EUR6,64. UPC was gisteren het lieverdje van de AEX. Het veel geplaagde bedrijf werd vier eurodubbeltjes meer waard op EUR8,0 wat neerkomt op een stijging met ruim 5%. Goede tweede was KPN-dochter KPNQwest dat met ruim 4% klom tot EUR14,70.
Onderaan de lijst noteerden vooral bedrijven uit de 'oude' economie. Zo verloor bierbrouwer Heineken 2,5% op EUR46,14. Eigenlijk best vreemd, gezien de uitstekende weersverwachting voor de rest van de week. Vaak stijgt het fonds juist als er mooi weer op komst is.
Een glansrol was wel weggelegd voor Koninklijke Olie, ondanks het mislukken van het bod op de Amerikaanse gasproducent Barret. Blijkbaar zijn beleggers niet rouwig om het afketsen van de overname. De zwaargewicht klom met 1,2 punten ruim 1,8% op EUR65,80.
Bankverzekeraar ING bevestigde zondagavond in gesprek te zijn met de Mexicaanse verzekeraar Savia over het nemen van een meerderheidsbelang in haar dochter Seguros Comercial America (SCA). De mededeling volgde zondagavond na een stroom van geruchten op de Mexicaanse beurs afgelopen week. SCA is marktleider in Mexico, met een kwart van de verzekeringsmarkt in handen. ING nam vorig jaar reeds een 40% belang in Savia. De bankverzekeraar werd 0,7% meer waard op EUR72,50.
Aangezien het vijandige bod van Boskalis op HBG gisteren nabeurs bekend werd gemaakt, konden de koersen van beide baggeraars nog niet op het nieuws reageren. Overnamekandidaat HBG steeg gisteren 2,35% op EUR15,25. Agressor Boskalis werd slechts een eurodubbeltje duurder (ofwel 0,29%) op EUR34,45.
KLM werd gisteren in een advies van effectenbank Theodoor Gilissen teruggezet van buy naar hold. De toekomst van de luchtvaartmaatschappij ziet er minder rooskleurig uit dan de bank eerder dit jaar verwachtte, meent de bank. Theodoor Gilissen geeft de schuld aan de achterblijvende groei in het luchtvervoer de afgelopen drie maanden, veroorzaakt door een onverwacht sterk afzwakkende economie in de VS.
Commentatoren in de Wall Street Journal (WSJ) van gisteren kwamen met een oplossing voor de wurgende schuldenlastpositie van KPN. De Amerikaanse krant opende zijn commentaarrubriek met het advies aan de financieel adviseurs van KPN tot het doen van een claim-emissie, in navolging van British Telecom. Bestaande aandeelhouders van KPN zullen volgens de WSJ zeker geïnteresseerd zijn in een emissie, mits deze maar aangenaam geprijsd is. De krant rekent voor dat indien KPN voor ieder aandeel een nieuw aandeel uitzet voor de helft van de huidige prijs, dat EUR8,8 miljard in kas brengt. Daarmee zou het bedrijf in één klap uit de problemen zijn, menen de Amerikanen.