Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 8 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Rakettensmokkel schokt Israël

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - Israël heeft gisteren een schip onderschept dat vol geladen was met wapens die bestemd waren voor de Palestijnen in de Gazastrook. Na Israëlische bombardementen op hun gebied waren de Palestijnen ontzet over de dood van drie van hen, onder wie een baby van vier maanden.

Waar op de Gazastrook vooral de jonge leeftijd van het slachtoffer de aandacht trok, werd in Israël de nadruk gelegd op het wapenarsenaal aan boord van het uit Libanon komende schip.

De vissersboot had onder meer katjoesja-raketten en luchtafweergeschut aan boord. Daarmee is het bereik veel groter geworden dan met de eenvoudige mortieren die tot nu toe werden gebruikt. Zo kan de op 1,5 kilometer van de Gazastrook gelegen stad Ashkelon met de raketten worden geraakt.

Als de wapens vanaf de Westelijke Jordaanoever zouden worden gebruikt dan is het centrum van Jeruzalem een haalbaar doelwit, alsmede de burgerluchtvaart die het vliegveld Ben Goerion aan doet.

Volgens defensieminister Ben-Eliezer is het aannemelijk dat zulk wapentuig de Palestijnen al heeft bereikt. "Ik denk dat we het stadium van de eenvoudige mortieren voorbij zijn", aldus een sombere Ben-Eliezer voor de legerradio. De minister zei dat de smokkel aantoont "dat het een wrede grap is te denken dat de Palestijnen aan vrede denken".

Volgens Jeruzalem was het bij de Libanese grens onderschepte schip gestuurd in opdracht van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. Papieren aan boord zouden dat hebben aangetoond.

Aan Palestijnse zijde was er, behalve de woede om de dood van de baby bij een Israëlische vergeldingsaanval op het vluchtelingenkamp Khan Junis, bezorgdheid om de voortdurende acties van het Israëlische leger in het gebied dat onder Palestijnse controle valt.

Volgens de Palestijnen geven de invallen van de laatste twee dagen aan dat de Israëlische premier Ariel Sjaron uit is op een militaire oplossing en geen heil ziet in een diplomatiek akkoord. "Er zijn geen rode lijnen meer voor Israël. Alles is nu mogelijk", zei de vooraanstaande Palestijn Abu Amr. De Verenigde Staten hebben de Israëlische invallen "een serieuze escalatie" genoemd, die het vredesproces bemoeilijken.

Sjaron betuigde gisteren zijn spijt over de gedode baby, maar deed verder weinig moeite zijn imago van 'havik' te verbergen. In een toespraak voor het Israëlische parlement zei hij "dat in de lange strijd tegen terrorisme geen plaats is voor een compromis. Wij zullen het initiatief grijpen en niet langer meer alleen reageren op Palestijnse acties."

Paus

De enige die gisteren in de regio een gematigde toon liet horen was paus Johannes Paulus II. De heilige vader week zelfs van zijn originele tekst af in een verwijzing naar het geweld in de regio. "Zoals u weet is er treurig nieuws geweest over conflict en doden, zelfs nu vandaag in Gaza. Ons gebed om vrede is daarom nog intenser", sprak hij in de ruïnestad Quneitra. Een omstreden plek op het Syrische deel van de verder door Israël bezette Golanhoogte.

Syrië heeft de plaats bewust in puin laten liggen in een verwijzing naar wat zij Israëlische agressie noemen. De Syrische leider Bashar Assad heeft het pausbezoek gebruikt om voor het oog van de wereld fel van leer te trekken tegen Israël. De paus heeft daar steevast zijn boodschap van verzoening tegenover gesteld en de discussie verder ontweken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 8 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.