|
De vlammen slaan uit partycentrum De Bonte Wever. (Foto: Francois Wieringa)
|
SLAGHAREN - Uitgaanscentrum De Bonte Wever in Slagharen is gisteren tijdens een enorme brand volledig in de as gelegd. De schade wordt op tientallen miljoen guldens geschat. Behalve het recreatiecomplex ging ook een vlakbij gelegen rietgedekte boerderij aan de Moeshoekweg, die net voor bijna een miljoen gulden was verkocht, volledig in vlammen op vanwege zogeheten 'vliegvuur'. Wonder boven wonder raakte er niemand gewond. Door de gunstige windrichting kwam niet heel Slagharen in de rook te liggen, maar dreef het af naar het westen.
Tegen de avond werd door burgemeester W. Meulman van de gemeente Hardenberg besloten om de 60 bewoners van de huizen aan Moeshoekweg en de Prinses Irenelaan die precies achter het complex ligt, te evacueren. Ze hebben de nacht doorgebracht in bungalows van Ponypark Slagharen. Ruim 240 brandweerlieden van korpsen uit heel Overijssel, maar ook uit Drenthe hadden hun handen tot diep in de nacht vol aan het bestrijden van het vuur.
Over de oorzaak tast men nog volledig in het duister. De brandweer had 's ochtends nog een inspectie uitgevoerd, omdat het met de brandveiligheid in het complex niet helemaal in orde was en er verbeteringen aangebracht moesten worden.
Tegen twee uur ontstond de brand in de sauna van het 16.000 vierkante meter grote complex van de noordelijke horecatycoon Hennie van der Most, onder meer ook eigenaar van Kernwasserwunderland. Angstaanjagend snel greep het vuur om zich heen. Biervaten maar ook andere explosiegevoelige stoffen vlogen de lucht in. Bleef de brand eerst beperkt tot het recreatiegedeelte tegen de avond sloeg het vuur over naar de 204 hotelkamers. Tot overmaat van ramp viel 's avonds ook nog de stroom uit in Slagharen en was er geen mobiel telefoonverkeer meer mogelijk, omdat een van de telefoonmasten vlakbij het brandende complex staat.
Jan Nijwening uit Beilen wandelde vlak voor de brand de sauna in met zijn vrouw en vond het binnen allemaal nogal typisch ruiken. "Je rook een brandlucht. Tijd om m'n kleren uit de kastjes te pakken, had ik niet. In een badjas en op badslippers ben ik de sauna uitgevlucht en heb gasten van het zwembad gealarmeerd", zegt Jan, die gehuld in zijn badjas en op slippers zijn verhaal doet op het schoolplein van de Sint Jozefschool in Slagharen, die tijdelijk tot noodopvang voor de hotelgasten was ingericht.
"Ik heb alles achtergelaten. Eruit, dat is het enige waar je aan denkt op zo'n moment. Onze auto staat nog geparkeerd op het terrein. Daar zal ook wel niet zoveel meer van over zijn", zegt Nijwening. Later op de middag kon hij zijn badjas omruilen voor een T-shirt met een spijkerbroek, die een vrouw uit de buurt beschikbaar stelde.
Binnen in de school, waar de ruim 100 hotelgasten en andere bezoekers van het complex werden opgevangen, was de sfeer triest. Bonte Wever-medewerksters liepen er met behuilde gezichten rond. In allerijl werd een inschrijfsysteem gestart voor een gasteninventarisatie. Voor mensen die ondanks de brand toch wilden blijven in Slagharen, werd elders opvang geregeld.
De familie Van Oosten uit Uithoorn arriveerde zondagmiddag in Slagharen. "We zouden lekker de hele week gaan zwemmen. We zaten buiten op het terras van onze kamer toen ze ons alarmeerden dat de zaak in de fik stond. Ik dacht nog, dit is een grap, maar dat bleek dus niet zo. Tja, al onze kleren en spullen liggen binnen. Daar zien we niets meer van terug, evenals van onze auto", zegt meneer Van Oosten.
Niet alleen vakantievierders zijn gedupeerd door de brand, ook stellen die hun bruiloft wilden vieren in een van de zalen.