Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 4 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Ajax laat kans liggen

door Valentijn Driessen

   
 

WAALWIJK - Op zich leverde het bescheiden RKC een prima prestatie door Ajax met 2-2 te beteugelen. Alleen stond de ontmoeting van gisteren in Waalwijk in een breder perspectief met de nakende verdeling van Europese tickets.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
RKC'er Yuri Cornelisse. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
Hierdoor was het voor beide partijen een uitslag van vlees noch vis. Ajax achterhaalde weliswaar Roda JC op plaats drie van de KPN Eredivisie, een stek die recht geeft op deelname aan de voorronde van de Champions League. Het verzuimde echter tien dagen voor de cruciale ontmoeting tegen nummer twee aartsrivaal Feyenoord het vuur aan Rotterdamse schenen te leggen. Iets opgeluchter zullen Bert van Marwijk & Co. afreizen naar de Amsterdam ArenA terwijl Roda JC nog altijd als gevaarlijke outsider op de loer ligt. RKC blijft daarentegen als nummer zeven afhankelijk van Vitesse en 'dark horse' FC Utrecht als het gaat om een plaats in de UEFA Cup.

Vanzelfsprekend hing de bovengenoemde sluier van Europees voetbal over het treffen in het Mandemakersstadion. RKC leek daarvan het best doordrongen. Met een messcherp begin stond de ploeg van Martin Jol na dertien minuten op een 2-0 (!) voorsprong. Richard Witschge gaf Zjelko Petrovic tweemaal te veel ruimte en na 24 seconden schoot Rick Hoogendorp de 1-0 in. Al mocht de spits van RKC daarbij ook Ajax-goalie Fred Grim een handje geven omdat hij de bal knullig uit z'n handschoenen liet glijden. Een ongekend slippertje voor de Amsterdammer, die de laatste tijd regelmatig (Roda JC/NAC) punten pakte voor de club.

Amper bekomen van de schrik keek Ajax tegen een 2-0 achterstand aan. Petrovic veroverde de bal, speelde goed door op de IJslandse spelbepaler Joey Gudjonsson, die met een steekbal Hoogendorp alleen voor Grim zette. De Hagenaar had weinig moeite met z'n 15e seizoenstreffer. Zo start je een wedstrijd. Alleen weet een ploeg van het kaliber van RKC dat het een lang Amsterdams offensief kan verwachten, wat pas ophoudt wanneer de stand is gelijkgetrokken.

Vooral Witschge trapte het gaspedaal vol in. In de 16e minuut bekroonde de middenvelder dit met de aansluitingstreffer (2-1) van bijna twintig meter na een vrije trap van Tomas Galásek. Op aangeven van Witschge nam de Tsjech de bal zo snel dat Rob van Dijk in het doel van RKC de verdediging nog stond te organiseren en Carlos van Wanrooy te laat ingleed.

In dit tempo kon het onmogelijk verder gaan. Met geduld en overleg zocht Ajax naar de gelijkmaker en geen moment verloor het de greep op het duel. Kansen kwamen vanzelf. Spits Andy van der Meijde hij kreeg op die positie de voorkeur boven Shota Arveladze terwijl zijn plaats als rechtsbuiten werd bezet door Pius Ikedia bleek evenwel niet het type van de koelbloedige afmaker. Co Adriaanse, trainer van Ajax, had trouwens Ferdi Vierklau tegen zichzelf in bescherming genomen door John O'Brien als rechtsachter op te stellen. De Amerikaan deed het op het oog niet slecht, maar z'n directe tegenstander Hoogendorp scoorde wel tweemaal.

De kwaliteitswissels van Adriaanse stonden in schril contrast met de noodgrepen van zijn collega Martin Jol, die 's ochtends na een telefoontje van de KNVB op de hoogte werd gesteld van de voorlopige schorsing van ex-Ajacied, verdediger Michael Lamey. Kwam bij dat David Nascimento reglementair was geschorst voor zijn vierde gele kaart en de vervangers Peter van den Berg en Emmanuel Nwakire een oplapbeurt kregen om te kunnen spelen. Knap was het daarom dat RKC zo lang de voorsprong vasthield.

Tot vijftig seconden na rust. In een scrimmage voor het doel van Van Dijk lukte het Van der Meijde de bal breed te leggen op Ikedia, die heel beheerst de gelijkmaker inschoof: 2- 2. Een direct gevolg van een wissel van Adriaanse in de rust. Hij haalde schaduwspits Cedric van der Gun naar de kant, liet Van der Meijde uit de spits terugzakken terwijl Arveladze z'n vertrouwde stek innam. Ajax drukte de duimschroeven verder aan, maar kwam niet tot scoren. Adriaanse probeerde met wissels (Rafael van der Vaart voor Wamberto en even later Daniel Cruz voor de leeggespeelde Witschge) een beslissing te forceren. Het effect was averechts. De vaste patronen vielen weg en het lukte RKC zowaar om onder de druk uit te komen. Maar de Waalwijkers hadden te veel krachten verspeeld bij het verdedigen van de 2-2. De scherpte ontbrak in de afwerking alhoewel Grim een compliment verdiende vanwege de revanche die hij nam na z'n beslissende fout van de eerste minuut. Hij hield Hoogendorp van zijn derde treffer af en keerde met de benen een goed schot van Iwan Redan.

RKC - Ajax 2-2 (2-1).1. Hoogendorp 1-0, 13. Hoogendorp 2-0, 16. Witschge 2-1. 47. Ikedia 2-2. Scheidsrechter: Braamhaar. Toeschouwers: 6.000.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 4 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.