Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 4 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Shell boekt recordcijfers
dankzij hoge gasprijzen

Van een onzer redacteuren

   
 

DEN HAAG - Koninklijke Shell/Groep presenteerde gisteren voor de vijfde keer op rij een kwartaalrecord. Ditmaal was de winstsprong te danken aan ruime raffinagemarges, grotere verkopen van vloeibaar gas en de zeer hoge gasprijzen.

In de Verenigde Staten was zelfs sprake van een verdrievoudiging van de gasprijs.

De nettowinst over het eerste kwartaal steeg met 17% ten opzichte van de eerste drie maanden van een jaar eerder en kwam daarmee uit op $3890 miljoen. Het aangepast resultaat op basis van schatte actuele kosten steeg 23% tot $3855 miljoen.

Directievoorzitter Mark Moody Stuart was zeer tevreden met de cijfers. "Natuurlijk hebben de hoge olie- en gasprijzen er aan bijgedragen, maar belangrijker is dat de kosten bij alle afdelingen zijn gedaald", aldus de topman, die in juni zijn functie neerlegt.

De winst per aandeel viel met $1,09 hoger uit dan analisten vooraf hadden verwacht. Vorig jaar bedroeg de winst per aandeel over het eerste kwartaal EUR0,87. De omzet steeg met 8% tot $37,03 miljard.

De belangrijkste activiteit van Shell, exploratie en productie, was ook de voornaamste pijler onder de winstgroei. Deze divisie realiseerde een groei van het resultaat (inclusief bijzondere baten en lasten) van 21% tot EUR2847 miljoen. Dat was voornamelijk te danken aan de gemiddeld 65% gestegen gasprijzen. Bovendien produceerde Shell 6% meer gas en 1% meer olie in de periode januari tot maart.

De prijs van een vat Brent-olie bedroeg in het eerste kwartaal gemiddeld $25,80, tegen $26,95 een jaar eerder. In de eerste zes weken van het kwartaal stegen de ruwe olieprijzen als gevolg van de productiebeperking door de Opec. Daarna begonnen de prijzen te dalen door de toenemende ongerustheid over de Amerikaanse economie.

Hoge prijzen van destillaat en benzines door lage voorraden hadden een positief effect op de raffinagemarges. Zo waren de marges in Rotterdam gemiddeld $2,20 per vat, tegen $1,95 een jaar geleden. Shell gaat er van uit dat de marges de komende maanden boven het gemiddelde van de afgelopen tien jaar blijven. Daarna wordt een daling verwacht als gevolg van de toenemende toestroom van olieproducten uit het Midden-Oosten en Azië.

De hogere verkoop- en raffinagemarges stuwden het resultaat van de divisie Olieproducten in het eerste kwartaal met 62% op tot $958 miljoen.

Bij downstream gas en elektriciteit verdrievoudigde het resultaat naar $355 miljoen, dat is eveneens een record. De handel in elektriciteit in de VS en de hogere marges bij de vloeibaar gas(LNG)-activiteiten waren daar de belangrijkste oorzaak van. Ook werd er 6 miljoen ton meer LNG verkocht, dankzij twee nieuwe fabrieken in Nigeria en Oman.

Alleen bij Chemie daalde de winst met maar liefst 83% tot $53 miljoen. De chemiemarges lagen onder druk vanwege moeilijke marktomstandigheden in de VS. Door de toenemende concurrentie konden de sterk gestegen energie- en grondstofprijzen niet worden doorberekend. Zolang er onzekerheid blijft bestaan over de economie in de VS blijven ook de vooruitzichten voor de chemie-activiteiten ongewis.

Shell is voortvarend van start gegaan met de inkoop van eigen aandelen. Begin februari kondigde de Koninklijke/Shell Groep aan dit jaar daar maximaal EUR8 miljard aan uit te willen geven. In het eerste kwartaal is voor een totaalbedrag van $1,4 miljard aan aandelen ingekocht. Dat komt neer op 14,6 miljoen aandelen Koninklijke en 66,2 miljoen Shell Transport. Ook heeft Shell ter waarde van $0,5 miljard aandelen ingekocht om de optieregelingen voor werknemers te dekken.

China blijft een belangrijk groeigebied voor Shell. In de eerste drie maanden van dit jaar ging China National Offshore Oil naar de beurs en Shell heeft 14% van de aandelen in dit concern. Ook sloten beide ondernemingen een samenwerkingsverband. In Duitsland, één van de belangrijkste markten in Europa, heeft Shell hoge verwachtingen van het samenwerkingsverband met het olieconcern RWE-DEA.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 4 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.