Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 4 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  OESO waarschuwt voor
te sterke loonstijging

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - De OESO, de organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling, vindt dat de Nederlandse economie wordt bedreigd door een te sterke loonontwikkeling. De fikse loonstijgingen zijn een belangrijke oorzaak van de hoge inflatie.

Met een maandgemiddelde van 4,6% hoort ons land bij de slechtste jongetjes van de euroklas. Als deze ontwikkeling ook nog een keer gepaard gaat met verdere belastingverlagingen, dan kan ons land terechtkomen in een gevaarlijke loon/prijsspiraal.

Dat is slecht voor de Nederlandse concurrentiepositie en de werkgelegenheid. Blijkens dit laatste onderwerp kan Nederland wel een stootje hebben, samen met Luxemburg behoren wij tot de landen in Europa met de laagste werkloosheid (2,5%). Als geheel liep de werkloosheid in de twaalf eurolanden in maart verder terug, zo bleek gisteren uit eurostat-cijfers.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x284, 17kb)
De OESO tikt Nederland op de vingers. (Foto: REUTERS)
De OESO heeft evenals IMF en Europese Commissie de groeiramingen voor dit jaar fors naar beneden bijgesteld, maar volgend jaar gaat het allemaal weer beter. Volgens de OESO komt de groei in Nederland dit jaar uit op 3%, het IMF zag de zaken net zo. Voor volgend jaar komt de OESO op 2,8% en het IMF op 2,7%.

IMF en OESO zijn het ook eens dat de inflatie in Nederland dit jaar rond de 4% gemiddeld uit zou komen, het Centraal Planbureau houdt het op 4,75%. Pas volgend jaar is een daling tot tegen de 2% mogelijk. De Europese Centrale Bank gaat er inmiddels ook van uit dat de inflatie in de hele eurozone pas volgend jaar onder controle komt wat een renteverlaging dit jaar steeds onwaarschijnlijker maakt.

Het IMF stelde de groei van de wereldeconomie al bij van 4,2 naar 3,2%, de OESO stelt de prognose voor de 23 industrielanden bij van 3,3 naar 2% voornamelijk vanwege de VS.

Net als het IMF verwacht de OESO ook dat de schade voor Europa meevalt, men gaat nu uit van 2,6% in plaats van 3,1% een halfjaar geleden. Voor 2002 blijft de OESO met 2,7% aan de voorzichtige kant. Japan blijft de zwakste kandidaat.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 4 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.