BRUSSEL - De OESO, de organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling, vindt dat de Nederlandse economie wordt bedreigd door een te sterke loonontwikkeling. De fikse loonstijgingen zijn een belangrijke oorzaak van de hoge inflatie.
Met een maandgemiddelde van 4,6% hoort ons land bij de slechtste jongetjes van de euroklas. Als deze ontwikkeling ook nog een keer gepaard gaat met verdere belastingverlagingen, dan kan ons land terechtkomen in een gevaarlijke loon/prijsspiraal.
Dat is slecht voor de Nederlandse concurrentiepositie en de werkgelegenheid. Blijkens dit laatste onderwerp kan Nederland wel een stootje hebben, samen met Luxemburg behoren wij tot de landen in Europa met de laagste werkloosheid (2,5%). Als geheel liep de werkloosheid in de twaalf eurolanden in maart verder terug, zo bleek gisteren uit eurostat-cijfers.
|
De OESO tikt Nederland op de vingers. (Foto: REUTERS)
|
De OESO heeft evenals IMF en Europese Commissie de groeiramingen voor dit jaar fors naar beneden bijgesteld, maar volgend jaar gaat het allemaal weer beter. Volgens de OESO komt de groei in Nederland dit jaar uit op 3%, het IMF zag de zaken net zo. Voor volgend jaar komt de OESO op 2,8% en het IMF op 2,7%.
IMF en OESO zijn het ook eens dat de inflatie in Nederland dit jaar rond de 4% gemiddeld uit zou komen, het Centraal Planbureau houdt het op 4,75%. Pas volgend jaar is een daling tot tegen de 2% mogelijk. De Europese Centrale Bank gaat er inmiddels ook van uit dat de inflatie in de hele eurozone pas volgend jaar onder controle komt wat een renteverlaging dit jaar steeds onwaarschijnlijker maakt.
Het IMF stelde de groei van de wereldeconomie al bij van 4,2 naar 3,2%, de OESO stelt de prognose voor de 23 industrielanden bij van 3,3 naar 2% voornamelijk vanwege de VS.
Net als het IMF verwacht de OESO ook dat de schade voor Europa meevalt, men gaat nu uit van 2,6% in plaats van 3,1% een halfjaar geleden. Voor 2002 blijft de OESO met 2,7% aan de voorzichtige kant. Japan blijft de zwakste kandidaat.