Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 4 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Microsoft dwingt monopolie af
met operatie 'hagelstorm'

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMERSFOORT - Microsoft probeert met haar .Net-strategie het absolute monopolie in de webwereld te krijgen. Vooral de operatie 'hagelstorm', waarbij op grote schaal persoonlijke gegevens van internetgebruikers over de hele wereld worden verzameld, is een ramp voor de vrije concurrentie.

Dit zei Scott McNealy, topman van Sun Microsystems, gisteren tijdens een bezoek aan Nederland. Gekscherend sprak hij over de '.Not'-strategie. Volgens hem wordt Microsoft door de massale registratie van persoonlijke gegevens zoals creditcardnummers straks onmisbaar voor bedrijven die via internet zaken willen doen. Hij doelde daarbij op een database die Microsoft 'paspoort' noemt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
Scott McNealy
...dealer in harddrugs... (Foto: REUTERS)
"Paspoort vormt een vitaal onderdeel van de operatie hagelstorm." McNealy: "Dit is een perfecte benaming voor dit product. Het is een natuurramp." Elke keer als iemand zich registreert bij Microsoft gaan persoonlijke gegevens in een gigantische database. Dat geldt bijvoorbeeld bij aanmelding voor de gratis browser Explorer, de gratis e-maildienst Hotmail en het internetportaal MSN. Ook door de verkoop van de nieuwe spelcomputer Xbox verkrijgt Microsoft waardevolle gegevens over consumenten. Veel van die diensten worden eerst gratis of heel goedkoop aangeboden.

McNealy vergeleek Microsoft zelfs met een dealer in harddrugs. "Het eerste heroïneshotje is altijd gratis", zei hij. Maar als je eenmaal in de netten van Microsoft verstrikt bent geraakt, moet je volgens hem flink gaan betalen. Elke gebruiker van het nieuwe besturingssysteem Windows XP betaalt straks vijftig dollar per jaar. "De hele wereld moet dan belasting betalen."

Ook bedrijven die aan de consumenten leveren, zijn gedwongen bij Microsoft aan te kloppen. Voor elke transactie zijn ze dan een bedrag verschuldigd. Zwitserse banken zijn zich overigens al van dit gevaar bewust, aldus McNealy. Het gevaar is dat de consument straks weinig keuzemogelijkheden heeft en de innovatie stilstaat.

De topman van Sun Microsystems sprak verder over de economische situatie. "Het vervelende is dat bijna alle grote ondernemingen tegelijkertijd hun investeringen hebben afgeremd. Maar deze bevriezing zal tijdelijk zijn, want de mogelijkheden van internet blijven onverminderd groot."

Sun Microsystems moet overigens ook bezuinigen. Maar anders dan veel andere grote IT-ondernemingen zijn geen ontslagen nodig. Alle salarissen zijn in ieder geval tot 1 januari aanstaande bevroren. In Amerika worden geen gratis donuts meer verstrekt. En McNealy zelf die een onderneming leidt met een jaaromzet van ruim 19 miljard dollar moet dit jaar genoegen nemen met een basissalaris van 100.000 dollar zonder enige bonusvergoeding.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 4 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.