AMSTERDAM - Ruim 30% van de Nederlanders is er door het nieuwe belastingstelsel, dat begin dit jaar is ingegaan, meer dan 4% in inkomen op achteruit gegaan.
Dit is volledig in strijd met het beeld dat minister Zalm (Financiën) heeft opgehouden over de gevolgen van de belastingherziening.
Tot deze conclusie komt Steven van Eijck, universitair hoofddocent fiscale economie van de Erasmus Universiteit Rotterdam, in het economenblad ESB. Hij heeft een onderzoek gedaan naar de inkomenseffecten van de stelselherziening.
Vooral ouderen hebben hun maandelijkse inkomen sinds 1 januari zien dalen. Pensioenontvangers leveren gemiddeld 2% in. Ruim eenderde van de 2,2 miljoen alleenstaanden in Nederland is er zelfs 6% op achteruit gegaan. Terwijl van de eenverdienende huishoudens 1,8 miljoen een inkomensstijging van zo'n 6% hebben, leveren 1,5 miljoen alleenstaanden 5% in.
Het ministerie van Financiën noemt de uitkomsten van het onderzoek onwaarschijnlijk. "Eerdere onderzoeken van FNV en het Centraal Planbureau concludeerden juist dat iedereen erop vooruit is gegaan", zegt een woordvoerder, die eraan toevoegt de resultaten serieus te nemen en de cijfers van Van Eijck verder te gaan bestuderen.