Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 4 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Ten Cate wil concurrent
Gamma Holding overnemen

door PAUL JANSEN

   
 

AMSTERDAM - Ten Cate aast op Gamma Holding. De Twentse textielfabrikant heeft in de afgelopen maanden vruchteloos onderhandeld over een vriendschappelijke overname van de Helmondse branchegenoot.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Hans van Ooijen...we onderzoeken alle mogelijkheden...
Grootaandeelhouders van Gamma hebben zelfs overwogen bij aanhoudend verzet aan te sturen op een vijandig bod.

Dit melden bronnen rond de textielconcerns. Gamma-grootaandeelhouders onder wie Willem Burgers van Orange Fund, Kees Molenaar van het Hidden Value Fund en Jan Voûte namens Delta Deelnemingen deden gisteren een poging het concern over te halen serieus met Ten Cate in gesprek te treden. Het beraad vond plaats na afloop van de jaarvergadering, waar Gamma een winstwaarschuwing gaf.

Volgens ingewijden zijn de pogingen van Ten Cate om Gamma in te lijven tot nu toe stukgelopen op verzet van de raad van commissarissen van het Helmondse bedrijf. Deze toezichthouders, aangevoerd door president commissaris Hans van Liemt, voelen niet voor een vertrek van de beurs via het aanzienlijk kleinere Ten Cate. Overigens zou een vriendschappelijke overname naar buiten toe worden gepresenteerd als een fusie.

Ten Cate heeft het niet aangedurfd een vijandig bod uit te brengen op de concurrent. Naar verluidt wilde Ten Cate-bestuursvoorzitter Loek de Vries die stap wel nemen, maar kreeg hij niet de benodigde steun van zijn commissarissen. Het old boys network speelde daarbij een cruciale rol, aldus een bron.

President-commissaris bij Ten Cate is Aad Veenman van Stork, het kwakkelende concern dat zelf vorig jaar een fusie zag stranden. De Stork-bestuursvoorzitter heeft zich desondanks altijd weten te verzekeren van de steun van zijn commissarissen, die tot vorige maand werden aangevoerd door Rob Hazelhoff. Deze oud ABN Amro-topman is op zijn beurt weer commissaris bij Gamma.

Gamma-bestuursvoorzitter Hans Van Oijen zei gisteren op de vraag of er recent met Ten Cate is gesproken over een samengaan: "U krijgt van mij een standaardantwoord. We praten met iedereen. Alle opties worden bekeken." De topman benadrukte niet met zijn commissarissen van mening te verschillen over de te voeren strategie.

Voor rebellerende Gamma-aandeelhouders is daarmee de kans dat er een vijandig bod wordt neergelegd voorlopig verkleind. Dat scenario ging namelijk uit van een kloof tussen Gamma-bestuur en -commissarissen, aldus een van hen. Bij Ten Cate was gisteravond niemand bereikbaar voor commentaar.

Een huwelijk tussen de twee textielbedrijven wordt in de financiële wereld gezien als een perfect fit. Zowel Ten Cate (omzet: EUR620 miljoen) als Gamma (omzet: EUR938 miljoen) zocht eerder tevergeefs naar een partner, terwijl beiden hun positie willen versterken in de sector technisch textiel. Bovendien zitten de concerns allebei in het defensief. Ten Cate gaf vorige week een winstwaarschuwing af, Gamma volgde gisteren.

Van Oijen meldde op de jaarvergadering voor dit jaar een lagere winst uit gewone bedrijfsuitoefening te verwachten dan in 2000. Het concern wijt de tegenvaller aan margedruk, met name bij de Amerikaanse activiteiten in de sector Industrial Textiles.

Willem Burgers van Orange Fund greep de nieuwe tegenvaller aan om Gamma-bestuur en -commissarissen nog eens publiekelijk de oren te wassen. Tijdens de jaarvergadering stelde hij vast dat van een track record bij Gamma geen enkele sprake is. "Het concern presteert al vijf jaar onder de eigen doelstelling. Het jaar 2000 was in alle opzichten een teleurstellend jaar. De vraag is dan hoe zinvol het is als Gamma aan Euronext genoteerd blijft."

Van Oijen antwoordde na te willen denken over een exitstrategie. "Dat past in het verhaal dat we alle mogelijkheden onderzoeken." De topman zei vorig jaar in deze krant al een beursvertrek te overwegen indien groei door acquisities niet volstaat. Een uittocht van het Damrak gold toen echter als "laatste alternatief".




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 4 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.