Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 4 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Aegon krijgt klappen
   
 

AMSTERDAM - Het was gisteren weer goed mis op de beursvloer in Amsterdam. Onder aanvoering van verzekeringsconcern Aegon gingen de grote fondsen onderuit. Winstneming van recente koersstijgingen, zo verklaarden handelaren de neergaande beweging. Bovendien had een lagere opening in New York zijn weerslag op de Amsterdamse handel. De AEX verloor uiteindelijk 12,5 punten op 585,44, ruim 2% lager. De Midkap-fondsen deden het beter met een krappe winst van een halve punt op 579,88 punten.

Aegon stelde gisteren diep teleur met tegenvallende kwartaalcijfers. De verzekeraar presenteerde voor het eerst sinds veler heugenis een winststijging die beneden de 10% lag.

Analisten hadden allesbehalve rekening gehouden met een dergelijke tegenvaller. "Aegon heeft in de afgelopen jaren een imago van dubbelcijferige winstcijfers gekweekt, dus zodra ze dat een keer missen, zie je dat onmiddellijk terug in de koers. Bovendien viel de zeer geringe autonome groei ons tegen", aldus een analist. Aegon kelderde uiteindelijk met EUR2,67 (ofwel een kleine 7%) naar EUR35,60.

ING ging mee in de val van Aegon en sloot 1,2% lager op EUR74. De bankverzekeraar met de leeuw meldde gisteren bovendien de verkoop van IEM, een onderdeel van het leasebedrijf van ING. Tevens werden de cijfers van hypotheekbank Westland/Utrecht bekendgemaakt. De hypotheekbank behaalde een bedrijfsresultaat van EUR56 miljoen. De omzetgroei in kredietverlening steeg met 26% naar EUR3,2 miljard. ING heeft ook dit bedrijfsonderdeel in de verkoop staan.

De koers van beursgigant Shell zakte gisteren met EUR1,80, ondanks 'koninklijke' resultaten van het olieconcern. De winststijging van 23% maakte weinig indruk op beleggers. Volgens beurshandelaren bestaat er vrees voor een op handen zijnde verlaging van de olieprijs.

ASML stond onder druk als gevolg van de aanstaande overname van het Amerikaanse Silicon Valley Group, waarmee de Amerikaanse overheid inmiddels heeft ingestemd. Hoewel analisten de overname voor de langere termijn positief beoordelen, zal de op handen zijnde aandelenruil een drukkend effect hebben op de koers van het aandeel.

Textielfabrikant Gamma Holding meldde gisteren dat het bedrijfsresultaat in het eerste kwartaal afnam, met name als gevolg van marktontwikkelingen in de Verenigde Staten. Het bedrijf kondigde een pakket van kostenbesparende maatregelen aan. Desondanks verloor het aandeel EUR3,25 en sloot zodoende een kleine 7% lager op EUR43,30.

Softwareproducent Ring ging gisterochtend direct na opening keihard onderuit. De handel in het aandeel was woensdag stilgelegd nadat Ring een negatief eigen vermogen had gerapporteerd. De effectenbeurs plaatste het fonds op het strafbankje. Gisteren werd de handel hervat en verloor het aandeel bijna de helft van zijn waarde. Ring sloot uiteindelijk EUR0,10 lager op EUR0,46.

Kredietbeoordelaar Moody's voorspelt een toenemende interesse voor obligatiefondsen in Nederland. In een rapport over vermogensbeheer in ons land uit Moody's de verwachting dat er in de toekomst relatief meer geld gestoken zal worden in obligaties, hedgefunds en onroerend goed. "Hoewel het nog te vroeg is om te stellen dat beleggers aandelen zullen inruilen voor obligaties, voorspellen we dat in ieder geval nieuwe instroom zich meer zal concentreren op obligaties."

Het bureau verwacht vooral veel invloed van pensioenfondsen, hiertoe aangezet door geliberaliseerde wetgeving op dit punt. "Institutionele beleggers, en dan met name pensioenfondsen mogen moderne portfolio-strategieën toepassen en doen dit ook in toenemende mate. De grote pensioenfondsen focussen op diversificatie", aldus de auteur van het rapport.

Bart Mos



 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 4 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.