Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 4 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Essent ziet voorlopig af
van gang naar beurs

Van een onzer verslaggevers

   
 

ARNHEM - Energiebedrijf Essent bevriest de plannen voor een beursgang. Nu door de 'motie-Crone' de energiebedrijven hun netwerken niet mogen privatiseren, blijft er weinig over om naar de beurs te brengen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
W. Wiegers
...Verknipt bedrijf levert niets op...
"Een verknipt bedrijf levert op de beurs niks op", aldus W. Wiechers, bestuursvoorzitter van Essent gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers. "Wanneer Essent wel naar de beurs kan, hangt af van de regelgeving in Den Haag." Het Arnhemse energiebedrijf had eigenlijk de ambitie om volgend jaar eenderde van het concern naar de beurs te brengen.

In Nederland kan Essent nauwelijks meer groeien zonder met de mededingingsautoriteiten aan de stok te krijgen. Om de klanten die het heeft aan zich te binden, wil het bedrijf daarom 'gemakshops' oprichten volgens de 'winkel-in-winkelformule. De producten die Essent aan gaat bieden hebben een toegevoegde waarde bij de reeds bestaande producten.

Ook de groene stroom is een belangrijk aandachtspunt voor komend jaar. Vanaf 1 juli is de groene stroommarkt vrij. Dan mag iedereen kiezen bij wie ze hun groene stroom willen kopen. Essent streeft er naar binnen drie jaar 400.000 huishoudens van groene stroom te voorzien. Nu zijn dat er nog 100.000. Om aan de verwachte vraag te kunnen voldoen, gaat Essent extra biomassa-centrales bouwen.

Het concern zag het afgelopen jaar de omzet stijgen met 32% tot ruim EUR5 miljard. De nettowinst daalde van EUR716 miljoen naar EUR369miljoen in 2000. Het bedrijfsresultaat steeg met 10% tot EUR465 miljoen.

De winst werd vooral gedrukt door de hoge gasprijs, in combinatie met de lage elektriciteitsprijs. Met name warmtekrachtcentrales (wkk's) zijn volgens Wiechers daardoor onrendabel geworden. "Het is veel voordeliger om energie uit het buitenland te halen", aldus Wiechers, die dan ook heeft besloten twee wkk's het zwijgen op te leggen. Een kleine centrale met een capaciteit van 5 megawatt verdwijnt helemaal en de andere met met een capaciteit van 30 megawatt wordt volgens Wiechers 'in de mottenballen gelegd'.

De kabelactiviteiten van Essent gaan niet volgens de verwachting. Het bedrijfsresultaat van de kabelpoot halveerde tot EUR7 miljoen. "Voor deze activiteiten wordt gekeken naar een fusiepartner, bijvoorbeeld Casema", aldus Wiechers. "Dit jaar moet deze fusie een feit worden."

Volgens Wiechers wordt de Nederlandse energiesector door het huidige beleid in Den Haag op achterstand gezet bij buitenland. Toch ziet Essent geen reden om het streven jaarlijkse een omzetstijging van 10% te realiseren bij te stellen. Het energiebedrijf is in gesprek met een aantal Duitse energiebedrijven over een mogelijke overname. "Nog dit jaar gaan we uitbreiden in Duitsland", meldt Wiechers. In Bremen en Bielefeld is het bedrijf al actief en heeft inmiddels ruim een half miljoen klanten. Binnen vijf jaar moet dit aantal twee miljoen bedragen. beursgang in ijskast FOTO:




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 4 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.