|
Chipmachinefabrikant ASML krijgt door de overname van de Silicon Valley Group ook chipgigant Intel als klant. Daar heeft het Veldhovense concern jarenlang naar gestreefd. (Foto: AP)
|
VELDHOVEN - ASML mag de Amerikaanse Silicon Valley Group (SVG) overnemen. De Amerikaanse autoriteiten hebben de fabrikant van machines voor de chipindustrie toestemming gegeven om de overname (onder voorwaarden) af te ronden.
Verwacht wordt dat dit binnen enkele weken het geval zal zijn, zo heeft de directie van ASM Lithography gisteren gezegd. Mede dankzij de bemoeienis van de Nederlandse regering komt daarmee een eind aan ongeveer vijf maanden van gesteggel met Amerikaanse autoriteiten over de aankoop van SVG.
Oktober vorig jaar kwam ASML met de mededeling dat zij branchegenoot SVG wilde overnemen. Dat stuitte direct op fel verzet uit het Amerikaanse Congres. Verzet dat gevoed werd door militaire deskundigen. Congresleden waren bevreesd dat door de overname via ASML kennis zou uitlekken, wat de nationale veiligheid van de Verenigde Staten in gevaar zou brengen. SVG produceert hoogwaardige lithografische apparatuur en precisielenzen, die onder meer worden gebruikt voor militaire satellieten.
Een heikel punt waren ook de leveranties door ASML aan China. Maar volgens ASML-bestuursvoorzitter Doug Dunn ging het daarbij alleen om verouderde apparaten. Dunn heeft de autoriteiten er nu van kunnen overtuigen dat die leveranties geheel volgens de regels waren.
De toestemming voor overname komt van de commissie voor buitenlandse investeringen (Committee on Foreign Investment in the United States, CFIUS). Deze instelling weigerde aanvankelijk toestemming, vermoedelijk omdat het Amerikaanse ministerie van Defensie dwars lag. Alle ogen waren vervolgens gericht op president Bush, die de knoop moest doorhakken.
Nu is met de autoriteiten in de VS afgesproken dat in de komende zes maanden wordt gekeken naar verschillende strategische alternatieven voor Tinsley Laboratories. ASML moet een geloofwaardige poging doen om de dochter te verkopen. Als dat niet lukt, leggen de autoriteiten beperkingen op. Afgelopen week verklaarde de ASML-topman dat het Tinsley zeker niet aan een concurrent wil verkopen. "Als we Tinsley moeten afstoten, willen we zakenpartner van de onderneming blijven."
Ook zei Dunn dat het oponthoud voor aanzienlijke schade heeft gezorgd, omdat er niet gewerkt kon worden aan technische ontwikkelingen. Gisteren reageerde Dunn opgelucht. "We kunnen nu verder." ASML heeft voor de overname bijna 4 miljard over.
Van de zijde van de Nederlandse overheid hebben de afgelopen weken diverse bewindslieden er hard aan getrokken om de Amerikaanse overheid tot meer inschikkelijkheid te bewegen. Afgelopen weekeinde heeft minister Van Aartsen (Defensie) nog twee keer telefonisch overlegd met de Amerikaanse onderminister Wolfowitz (Defensie), die hij nog kende uit de periode van de vorige Amerikaanse regering. Wolfowitz werkte toen bij een denktank.
Daarvoor al had Van Aartsen met zijn collega Jorritsma (Economische Zaken) de Amerikaanse autoriteiten over de ASML-kwestie aangesproken. Vorige week had Jorritsma bovendien de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Cynthia Schneider, op bezoek.
Tinsley boekte vorig jaar een omzet van $17 miljoen. Dat is slechts 2 procent van de totale omzet van Silicon Valley Groep.