Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 4 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  ASML krijgt fiat voor
koop Silicon Valley Group

Van een onzer verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
Chipmachinefabrikant ASML krijgt door de overname van de Silicon Valley Group ook chipgigant Intel als klant. Daar heeft het Veldhovense concern jarenlang naar gestreefd. (Foto: AP)
VELDHOVEN - ASML mag de Amerikaanse Silicon Valley Group (SVG) overnemen. De Amerikaanse autoriteiten hebben de fabrikant van machines voor de chipindustrie toestemming gegeven om de overname (onder voorwaarden) af te ronden.

Verwacht wordt dat dit binnen enkele weken het geval zal zijn, zo heeft de directie van ASM Lithography gisteren gezegd. Mede dankzij de bemoeienis van de Nederlandse regering komt daarmee een eind aan ongeveer vijf maanden van gesteggel met Amerikaanse autoriteiten over de aankoop van SVG.

Oktober vorig jaar kwam ASML met de mededeling dat zij branchegenoot SVG wilde overnemen. Dat stuitte direct op fel verzet uit het Amerikaanse Congres. Verzet dat gevoed werd door militaire deskundigen. Congresleden waren bevreesd dat door de overname via ASML kennis zou uitlekken, wat de nationale veiligheid van de Verenigde Staten in gevaar zou brengen. SVG produceert hoogwaardige lithografische apparatuur en precisielenzen, die onder meer worden gebruikt voor militaire satellieten.

Een heikel punt waren ook de leveranties door ASML aan China. Maar volgens ASML-bestuursvoorzitter Doug Dunn ging het daarbij alleen om verouderde apparaten. Dunn heeft de autoriteiten er nu van kunnen overtuigen dat die leveranties geheel volgens de regels waren.

De toestemming voor overname komt van de commissie voor buitenlandse investeringen (Committee on Foreign Investment in the United States, CFIUS). Deze instelling weigerde aanvankelijk toestemming, vermoedelijk omdat het Amerikaanse ministerie van Defensie dwars lag. Alle ogen waren vervolgens gericht op president Bush, die de knoop moest doorhakken.

Nu is met de autoriteiten in de VS afgesproken dat in de komende zes maanden wordt gekeken naar verschillende strategische alternatieven voor Tinsley Laboratories. ASML moet een geloofwaardige poging doen om de dochter te verkopen. Als dat niet lukt, leggen de autoriteiten beperkingen op. Afgelopen week verklaarde de ASML-topman dat het Tinsley zeker niet aan een concurrent wil verkopen. "Als we Tinsley moeten afstoten, willen we zakenpartner van de onderneming blijven."

Ook zei Dunn dat het oponthoud voor aanzienlijke schade heeft gezorgd, omdat er niet gewerkt kon worden aan technische ontwikkelingen. Gisteren reageerde Dunn opgelucht. "We kunnen nu verder." ASML heeft voor de overname bijna ƒ4 miljard over.

Van de zijde van de Nederlandse overheid hebben de afgelopen weken diverse bewindslieden er hard aan getrokken om de Amerikaanse overheid tot meer inschikkelijkheid te bewegen. Afgelopen weekeinde heeft minister Van Aartsen (Defensie) nog twee keer telefonisch overlegd met de Amerikaanse onderminister Wolfowitz (Defensie), die hij nog kende uit de periode van de vorige Amerikaanse regering. Wolfowitz werkte toen bij een denktank.

Daarvoor al had Van Aartsen met zijn collega Jorritsma (Economische Zaken) de Amerikaanse autoriteiten over de ASML-kwestie aangesproken. Vorige week had Jorritsma bovendien de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Cynthia Schneider, op bezoek.

Tinsley boekte vorig jaar een omzet van $17 miljoen. Dat is slechts 2 procent van de totale omzet van Silicon Valley Groep.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 4 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.