KOPENHAGEN - In Denemarken zal het kopiëren van muziek via bijvoorbeeld de omstreden uitwisselingsdienst Napster in de nabije toekomst gelegaliseerd worden.
Het wetsvoorstel van de Deense minister van Cultuur, Elsebeth Gerner Nielsen, zal naar verwachting nog voor de zomer door een grote meerderheid van het Deense parlement worden aangenomen. Volgens de minister is de tijd rijp voor een modernisering van de huidige, zeer strikte Deense regelgeving, waarbij iedere vorm van digitaal kopiëren van muziek verboden is.
De Deense minister stoort zich niet aan eerdere uitspraken van Amerikaanse rechters die het internetprogramma Napster verbieden. De Denen zullen elk uitgebracht muziekwerk mogen kopiëren en hoeven zich geen zorgen te maken over de aanbieder: "Het is onredelijk om burgers het onderscheid te laten maken tussen wettige en onwettige muziekuitgevers op internet", aldus Nielsen.
Het wetsvoorstel van de Deense minister heeft tot woedende reacties bij de platenindustrie geleid. De minister wil eventuele inkomstenverliezen van de auteurs onder andere compenseren via een toeslag op onbespeelde cd's die zo'n 1,20 gulden zal bedragen. Maar omdat deze maatregel al een tijd in de lucht hangt, heeft de platenindustrie lijdzaam moeten toezien hoe de Denen deze lege cd's zijn gaan hamsteren.
Zo werden er in het jaar 1999 veertien miljoen onbespeelde cd's verkocht, terwijl het jaar daarop er 33 miljoen werden verkocht. De minister van Cultuur wil echter wachten met het invoeren van de toeslag totdat de nieuwe wet is aangenomen.
De geplande toeslag op de onbespeelde cd zal zo'n 6 miljoen gulden per jaar extra voor de auteurs betekenen. Maar dat is te weinig, vindt Sven Karnov, hoofd van de Deense auteursrechtenorganisatie Copy-Dan. Hij wil dat er ook een toeslag komt op bijvoorbeeld computers en MP3-players, een voorstel dat de computerbranche in Denemarken op de kast heeft gejaagd. Sven Karnov roept de regering op om van de wetsverandering af te zien: "De gevolgen zullen niet te overzien zijn. Het is een sneeuwbaleffect dat niet meer te stoppen is en dat tot veel schade voor musici en componisten zal leiden."