LONDEN - De Britse premier Tony Blair stelde gisteren dat de mond- en klauwzeer-uitbraak in Groot-Brittannië onder controle is. "Maar waakzaamheid blijft geboden. De crisis is nog niet voorbij", aldus Blair.
Hij kondigde aan dat brandstapels om vee te vernietigen spoedig tot het verleden behoren. Alleen het zwaarst getroffen graafschap Devon heeft nog een achterstand met de verwerking van de kadavers. Gisteren werd daar de laatste brandstapel aangestoken. Daarna worden geruimde dieren weer, zoals normaal gebeurt, vernietigd in de ovens van de destructor.
Het ministerie van Landbouw maakte bekend dat tot nu toe 2,4 miljoen dieren zijn gedood en dat daarvan nog 59.000 moeten worden vernietigd. Ongeveer 100.000 andere dieren moeten nog worden afgemaakt. In totaal zijn sinds de uitbraak op 20 februari 1540 bedrijven geruimd.
Hulpprogramma's
De regering zal nu prioriteit geven aan hulpprogramma's om de boeren en de toeristenindustrie er weer bovenop te helpen, zei Blair. Hij waarschuwde dat dit niet van de ene op de andere dag zal lukken. Minister van Landbouw, Nick Brown, zei dat de regering 600 miljoen pond (2,12 miljard gulden) denkt uit te trekken om boeren te compenseren voor hun verlies.
Het voorzichtige optimisme dat de premier laat horen, maakt het aannemelijk dat hij weldra zal besluiten begin juni parlementsverkiezingen uit te schrijven, tegelijk met de dan te houden gemeenteraadsverkiezingen. Deze hadden eigenlijk begin mei al moeten plaatsvinden en Blair had toen ook graag parlementsverkiezingen willen houden.
Peilingen wijzen uit dat de populariteit van de Labour-regering van de mkz-crisis niet te lijden heeft gehad.
Het aantal besmettingen, op het hoogtepunt van de epidemie zo'n 40 per dag, is gestaag teruggelopen naar gemiddeld tien nu. De maatregelen vee in de wijde omgeving van de besmettingshaard te ruimen en grote gebieden van de buitenwereld af te sluiten, zijn navenant versoepeld.
Golfoorlog
De ruimingen en afzettingen, waarvoor de regering het leger heeft ingeschakeld, zijn volgens Blair misschien wel de grootste militaire onderneming in vredestijd geweest, omvangrijker in elk geval dan de Britse inzet in de Golfoorlog van 1991. |