Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 4 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Vlissingen krijgt nazi-vlag terug

Van onze correspondent

   
 

VLISSINGEN - De Duitse vlag met het gehate nazi-symbool erop die een jonge Engelse soldaat in mei 1945 terug mee naar huis nam in zijn plunjezak zal vanavond na de dodenherdenking, overhandigd worden aan het gemeentebestuur van Vlissingen. De inmiddels 80-jarige Victor Bellinger is met zijn familie terug in Nederland en heeft de vlag meegebracht.

De rode vlag met zwart hakenkruis en adelaar wapperde tot 3 november 1944 voor hotel Britannia aan de Vlissingse boulevard, het hoofdkwartier van de Duitse troepen. Na de overgave van de Duitsers werd het dundoek gestreken door een aantal leden van het 452e artillerieregiment dat deelnam aan de strijd om Walcheren.

Toen het regiment in mei 1945 na de algemene capitulatie van Duitsland terugkeerde naar het vaderland ontfermde de 24-jarige Victor Bellinger zich over de vlag.

Tent

Hij duwde het oorlogssouvenir in zijn plunjezak en stak de plas over, richting thuishaven. Zijn dochter Sue en zoon Paul speelden later met de nazi-vlag. Ze maakten er een tent mee.

Tijdens een herdenkingsplechtigheid ontmoette hij de Middelburger Hans Tuynman. Bellinger vertelde hem over de vlag. Tuynman stelde voor de vlag aan het gemeente-archief te geven. Een half jaar later is Bellinger nu terug in Vlissingen en heeft hij de vlag meegenomen. De vlag zal alleen bij speciale exposities over de oorlog uit de kluis worden gehaald.

Oorlogsveteraan Bellinger gaat morgen naar Uncle Beach, de landingsplaats van de geallieerden aan de Westerschelde bij de Oranjemolen en de dodenherdenking op de Noorderbegraafplaats. Zaterdag viert hij de bevrijding mee.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 4 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.