AMSTERDAM - De NS is voor honderdduizenden guldens bestolen door eigen personeel dat werkzaam was in een supermarkt op het Amsterdamse station Sloterdijk. Meer dan de helft van het supermarktpersoneel dertien meisjes en drie jongens werd vorige aangehouden wegens het ontvreemden van enkele tonnen.
Het kassageld verdween vaak rechtstreeks in de zakken van de vrijwel allemaal minderjarige winkelmeisjes en -jongens. De als Albert Heijn ingerichte winkel is eigendom van NS-foodstore en is een franchise-onderneming van Albert Heijn.
Ook vrienden zaten in het complot. Zij kochten voor een klein bedrag spullen en kregen vervolgens voor honderden guldens wisselgeld terug. De tieners maakten het geld op aan onder meer kleding, make-up en sieraden. Van de aangehouden tieners waren elf eerder in aanraking geweest met de politie. Vijf van hen zaten nog in hun proeftijd.
De bedrijfsleidster zag met de arrestaties van 16 van de 26 medewerkers haar personeelsbestand fors slinken. "Het is heel vervelend wat er is gebeurd. Niemand had iets door", aldus de vrouw.
"Het gaat te ver om te stellen dat de diefstallen ons vreselijk hebben verrast", zegt Bart Driessen, leider van het speciale Amazoneteam van de Amsterdamse politie. "Maar het is wel zorgelijk dat het personeel met schijnbaar zoveel gemak heeft kunnen toeslaan. De interne security heeft enorm gefaald."
Het MKB-Amsterdam luidde onlangs de noodklok over de grote hoeveelheden diefstallen door eigen personeel. Volgens de belangenvereniging voor ondernemers zijn er meerdere bendes winkelmeisjes actief die winkels leegroven of producten gratis weggeven aan vrienden en familie en de truc met het wisselgeld uitvoeren.
Het MKB heeft becijferd dat ondernemers 3% van hun winst aftrekken vanwege winkeldiefstal. Een groot deel daarvan wordt verduisterd door het personeel zelf.
"De Kamer van Koophandel en het MKB hebben een boze brief aan burgemeester Cohen gestuurd," aldus MKB-secretaris Eise van der Sluis. "We willen nu echt met hem praten over de problemen, want het wordt steeds erger. Steeds meer winkeliers overwegen om camera's op te hangen om zo ook het personeel in de gaten te houden. Het aantal georganiseerde bendes baart ons zorgen."