Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 4 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Noodfonds mkz-boeren

Van onze verslaggevers

   
 

DEVENTER - Er komt waarschijnlijk een noodfonds voor boeren en kleine en middelgrote bedrijven die door de mond- en klauwzeeruitbraak tussen wal en schip dreigen te raken. Dat heeft premier Kok gisteren bekendgemaakt tijdens een werkbezoek aan het oostelijk mkz-gebied samen met minister Brinkhorst (Landbouw).

"Dit fonds is in de eerste plaats bedoeld voor boeren die als gevolg van de mkz-crisis in acute liquiditeitsproblemen verkeren", aldus Kok. "Maar eventueel kunnen ook ondernemers uit andere sectoren, zoals het mkb, geld uit dit fonds krijgen."

Volgens de minister-president zal er in het noodfonds, dat nog moet worden goedgekeurd door het kabinet, een bedrag van tussen de enkele tientallen en enkele honderden miljoenen guldens worden gestort.

Voorzitter van de Gewestelijke Land- en Tuinbouworganisatie Jos Roemaat, die gisteren deelnam aan het overleg met beide bewindslieden, is redelijk tevreden met het voorgenomen noodfonds. "Nu hoeven er geen boeren meer failliet te gaan door mkz."

Stichting

Kok benadrukte dat het fonds alleen bedoeld is als vangnet voor individuele gevallen. "Er zal dus geen gederfde inkomensschade of vervolgschade uit worden vergoed." Een nog te benoemen onafhankelijke stichting gaat bekijken welke ondernemers precies in aanmerking komen voor een vergoeding uit het fonds.

Minister Brinkhorst toonde zich gisteren redelijk optimistisch over de afloop van de mkz-crisis. "We hebben nu al tien dagen geen uitbraken meer gehad. Als er eind mei nog geen nieuwe uitbraken zijn, biedt dat nieuw perspectief." Wel moeten er nog een kleine duizend veehouderijen, waaronder veel hobbyboeren, worden geruimd. "Hoe sneller die bedrijven geruimd worden, des te eerder de afgesloten gebieden vrij kunnen worden gegeven", aldus de Landbouw-minister.

Debat

Kok wil na de crisis bekijken hoe het verder moet met de Europese veehouderij. "Want zoals het nu gaat, kan het niet langer. Het zeulen met beesten en het houden van veel dieren op een kleine oppervlakte brengt grote gezondheidsrisico's met zich mee. We hebben te maken met bse, de varkenspest en nu weer mkz. Er moet een debat komen over deze problemen, maar dan wel in overleg met de landbouw zelf, anders is er geen draagvlak voor."

Kok en Brinkhorst spraken gisteren in Deventer met vertegenwoordigers van de landbouw en organisaties uit onder meer toerisme en recreatie. Ook werd overlegd met de commissarissen van de koningin van de door mkz getroffen provincies Friesland, Gelderland en Overijssel.

Volgens de Friese commissaris van de koningin Ed Nijpels is de schade als gevolg van de twee mkz-uitbraken in zijn provincie inmiddels opgelopen tot 80 miljoen gulden. Dit bedrag behelst alleen de schade die is aangemeld door bedrijven als toeleveranciers en veetransporteurs, bij de Kamer van Koophandel en het MKB. "Daarin zit dus nog niet de schade van de getroffen boeren", aldus Nijpels.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 4 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.