AMSTELVEEN - De kosten voor geneesmiddelen zullen de komende vijf jaar verdubbelen.
Dat betekent dat er in ons land in 2006 voor maar liefst 15 miljard gulden aan medicijnen zal worden geslikt.
De kosten voor medische hulpmiddelen groeien door met name de vergrijzing, jaarlijks met gemiddeld 7 procent. Daarnaast worden steeds meer mensen thuis verzorgd.
Op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid heeft het College voor Zorgverzekeringen (CvZ), de voormalige Ziekenfondsraad, becijferd hoe de kosten van medische hulpmiddelen en geneesmiddelen zich in ons land zullen ontwikkelen.
Daaruit blijkt dat geneesmiddelen de komende jaren met gemiddeld 12 procent per jaar zullen stijgen. "En die raming is nog laag", zegt een woordvoerder van het CvZ.
De oorzaak is het gewijzigde beleid dat meer nieuwe, en vaak ook duurdere, geneesmiddelen in het ziekenfondspakket worden opgenomen, zo concludeert het CvZ. Voorheen werden die nieuwe middelen immers niet direct toegelaten maar eerst in de wachtkamer gezet. "Zo wilde het ministerie de kosten enigszins in de hand houden", aldus de woordvoerder.
Inmiddels is die wachtkamer voor medicijnen leeg. "Nieuwe geneesmiddelen zijn in 1999-2000 direct in het pakket terecht gekomen. Het gaat dan onder meer om middelen voor MS- en aidspatiënten en voor de behandeling van epilepsie."
Het CvZ sluit niet uit dat de minister de daarbij behorende kosten onderschat heeft. "Tot 2000 was het vooral de toename van het aantal medicijnen die zorgde voor een kostenstijging", verklaart de woordvoerder. "Er werd kortom meer voorgeschreven. Dat is omgeslagen naar de kosten voor die medicijnen. Vooral duurdere medicijnen zijn er nu de oorzaak van dat de kosten fors zullen stijgen."
Bovendien worden er ieder jaar meer recepten uitgeschreven. "Het aanbod kweekt ook een vraag en vergeet de vergrijzing niet!"
Het college erkent dat de geneesmiddelen een behoorlijke claim leggen op de kostengroei in de zorg. "Zo'n 1,5 miljard gulden per jaar. Het is echter een politieke keuze of je die groei financiert of dat je beleid gaat voeren door bijvoorbeeld het doelmatiger voorschrijven van artsen te stimuleren", aldus de woordvoerder. "Met andere woorden: vergoed je alle geneesmiddelen, los je de wachtlijsten op of pak je de salarissen aan?"