Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 4 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Borst heeft zelfs geen dubbeltje meer voor huisartsen
   
 

DEN HAAG - Minister Borst (Volksgezondheid) weigert de ontevreden huisartsen ook maar met een dubbeltje extra tegemoet te komen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
Borst luistert. (Foto: ANP)
De D66-bewindsvrouw kreeg gisteren op haar ministerie bezoek van zo'n 150 woedende dokters die de vloer aanveegden met Borst en het hele kabinet. "Paars moest gered, desnoods over de ruggen van de huisartsen", klaagde de Haagse Piet van Leeuwen.

De actiebereidheid was op de tweede stakingsdag onverminderd groot. Net als woensdag bleef rond de 90 procent van de huisartsenpraktijken gesloten.

Problemen

In Deventer leidde de staking tot problemen bij de EHBO-post die moeite had de grote stroom extra patiënten te behandelen. De wachttijd van de patiënten liep op tot ruim anderhalf uur. Volgens de woordvoerder loopt het personeel "op de tenen" en neemt het begrip voor de stakingen bij de patiënten steeds verder af.

Een telefonische hulpdienst in het ziekenhuis, die onder meer wordt bemand door een huisarts en een doktersassistente, moet de stroom patiënten in aanloop naar het weekend indammen.

Borst blijft er intussen bij dat zij in het taaie kabinetsberaad van vorige week het onderste uit de kan heeft gehaald, ook voor de huisartsen. "Ik heb nooit beloofd dat ik voor de huisartsen alle problemen dit jaar zou oplossen. Ik kan iets dat in vijftien jaar is ontstaan niet in één keer ongedaan maken", zei de minister, terwijl zij werd uitgejouwd door de menigte stakende dokters.

Volgens de minister heeft het kabinet bewust prioriteit gegeven aan de wachtlijsten en de salarissen van de laagstbetaalden in de zorg, de verplegers en verzorgers. "Maar in verhouding komen de huisartsen er goed vanaf." Borst zei in de richting van de tandartsen en fysiotherapeuten, die ook met stakingen dreigen omdat ze niet worden gecompenseerd voor de gestegen wao- en ziektekostenpremies, dat dit probleem in drie jaar wordt opgelost.

"Dit jaar is er 188 miljoen voor dat doel. Ook hiervoor geldt dat het niet in één keer kan worden opgelost", aldus Borst.

Zorgverzekeraars

Wel wil Borst erop toezien dat de zorgverzekeraars geen geld op de plank laten liggen dat is bedoeld voor de huisartsenpraktijk. Volgens de huisartsen vinden de verzekeraars keer op keer een reden om het geld voor een praktijkverpleegkundige niet uit te betalen. Borst beschikt echter niet over sancties.

"De problemen tussen Zorverzekeraars Nederland en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) moeten worden opgelost", aldus de minister. Ze vindt tevens dat zij samen afspraken moeten maken over differentiatie, dat wil zeggen dat huisartsen een praktijkkostenvergoeding krijgen die afhankelijk is van de plaats waar zij wonen en van het patiëntenbestand. De commissie-Tabaksblat heeft dit ook voorgesteld.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 4 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.