DEN HAAG - Psychische klachten zijn voor veel werknemers geen reden om ziek thuis te gaan zitten. Van alle werknemers heeft 20 procent klachten als stress, burn-out en depressiviteit maar blijft daarmee gewoon doorwerken. Dit terwijl psychische klachten de meest belangrijke oorzaak is van de stijging van het aantal WAO'ers.
Dit schrijft de Commissie Psychische Arbeidsongeschiktheid onder leiding van dhr. Donner, die tevens onderzoek doet naar een nieuwe opzet van de wao. Donner baseert zich op een studie van Bureau As/tri en het Trimbos-instituut.
De commissie werd vorig jaar ingesteld door minister Borst (Volksgezondheid) en staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken) om inzicht te krijgen in de problematiek van de psychische wao. Donner werkt nog aan zijn advies aan het kabinet, maar dat zal grotendeels worden opgenomen in het rapport-Donner, dat medio mei uitkomt.
Volgens het onderzoek gebeurt het vaak dat psychische klachten verdwijnen zodra men stopt met werken. In die gevallen betreft het meestal een arbeidsconflict. Echter, als de werknemer is hersteld, gaat hij niet terug naar het werk.
Ondanks het feit dat psychische klachten kennelijk voor veel mensen geen reden zijn voor ziekmelding, zijn deze ziektebeelden verantwoordelijk voor eenderde van de wao'ers. Ook is er in het geval van mentale aandoeningen vaker sprake van volledige arbeidsongeschiktheid dan bij lichamelijke klachten. Verder is in Nederland de instroom wegens psychische klachten maar liefst driemaal zo groot als in andere Europese landen, zoals Duitsland, België en Zweden.
Uit het onderzoek blijkt dat werkenden in het algemeen psychisch gezonder zijn dan niet-werkenden. Dit betekent echter niet automatisch dat werken gezond is, menen de onderzoekers. Er zijn situaties die de gezondheid verslechteren, zoals conflicten, hoge werkdruk, weinig sociale steun. Anderzijds zijn er sociale contacten en carrièrekansen, waardoor de psychische gezondheid omhoog gaat.
Tevens toont de studie aan dat veel psychische klachten effectief zijn te behandelen. Veel bedrijven zijn nu al succesvol in het bestrijden van ziekteverzuim van mensen met stress en depressiviteit. Hoge werkdruk en slechte werksfeer worden genoemd als de twee belangrijkste oorzaken van psychische arbeidsongeschiktheid.