Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 3 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Massaal gehoor aan huisartsenstaking

Van onze verslaggeefsters

   
 

UTRECHT - Het overgrote deel van de 7000 huisartsen heeft gisteren gehoor gegeven aan de oproep van de Landelijke Huisartsen Vereniging om het werk neer te leggen.

"Het is een beetje een begrafenissfeertje", zo omschreef voorzitter Jos Rensing van de Haagse huisartsen de stemming. "We komen in treurnis bijeen waarna we een kopje koffie drinken en het toch nog gezellig wordt."

De stakingsactie duurt op de meeste plaatsen tot vrijdagmiddag vijf uur. Maar daarmee is de ellende in de zorg nog niet ten einde. Gisteren strandde het overleg over een nieuwe ziekenhuis-cao opnieuw. Bovendien verliep het ultimatum dat de vakbonden de werkgevers hadden gesteld. Daarmee lijken ook acties in de ziekenhuizen onvermijdelijk geworden. Voor maandag is de start van een estafette-actie al aangekondigd.

Voor de nog twee dagen durende staking van de huisartsen zijn in de grote steden callcentra ingericht om spoedeisende patiënten op te vangen. In Amsterdam raakte de telefooncentrale een aantal keren overbelast. Ook elders liep het storm. In Den Haag belden bijna duizend patiënten.

Mee eens

Opmerkelijk was dat veel mensen de telefoon pakten om hun steun aan de actie te betuigen of te vertellen dat ze het er juist niet mee eens zijn. De Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) doet een beroep op de bevolking de lijnen open te houden voor spoedgevallen.

Uit contacten van de NPCF met regionale patiëntenorganisaties blijkt vooralsnog dat overal in het land het vangnet voor de opvang patiënten met acute problemen goed is geregeld. Indien nodig worden huisartsen op pad gestuurd om patiënten te behandelen of wordt doorverwezen naar de ziekenhuizen.

Anders is dat met de informatievoorziening. Gisteren bleek dat veel mensen toch nog niet op de hoogte waren van de noodmaatregelen. Het regende dan ook klachten bij de NPCF van patiënten die niet wisten tot wie zij zich moesten wenden. Bovendien waren sommige huisartsen telefonisch slecht te bereiken.

In Friesland werd de politie overstelpt met vragen. De agenten zijn boos op stakende artsen die doorverwijzen naar het landelijke alarmnummer 112. "Veel Friezen bellen nu met vragen over medicijnen, medicijngebruik en afspraken over het spreekuur", aldus een woordvoerder. "Daar is dit nummer natuurlijk niet voor bedoeld."

Zorgkwaliteit

Een dergelijke ingrijpende staking onder huisartsen is een unicum in Nederland. Met de actie willen de artsen aangeven dat het water hen aan de lippen staat. "Het gaat niet alleen om meer geld als vergoeding van de sterk gestegen praktijkkosten", aldus een woordvoerder van de Haagse artsen. "Het gaat om de kwaliteit van zorg."

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft laten weten dat patiënten geen schade mogen ondervinden van stakingsactie. Gebeurt dat wel dan zal de inspectie nagaan of de huisarts er alles aan heeft gedaan dit te voorkomen en zo nodig actie ondernemen. De huisartsen zijn hiervan per brief op de hoogte gebracht.

Naar verwachting zal het de eerste en ook de laatste staking van huisartsen zijn. Indien minister Borst en Zorgverzekeraars Nederland echter niet tegemoet komen aan de wensen zullen andere acties volgen.

Verschillende district-huisartsenverenigingen hebben hun leden inmiddels opgeroepen de contracten met de ziektekostenverzekeraar op te zeggen. Concreet betekent dit dat patiënten de behandelingen contant met hun arts zullen moeten afrekenen. De nota moet vervolgens door de patiënt zelf op het ziekenfonds worden verhaald.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 3 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.