|
Koen van de Laak en Fred van der Hoorn van FC Den Bosch.
|
DEN BOSCH - Mag het een onsje minder zijn? Dat gevoel hadden FC Den Bosch-aanvoerder Fred van der Hoorn en de debuterende middenvelder Koen van de Laak regelmatig dit jaar. De club struikelde van crisis naar crisis en meerdere malen leek het laatste uur voor het betaald voetbal in Den Bosch aangebroken. Nu FC Den Bosch na een hindernisbaan van negen maanden definitief is gered, maken spelers, trainers en supporters zich op voor het kampioensfeest. Bij winst morgenmiddag in het uitduel met Eindhoven tooit FC Den Bosch een ongekend turbulent voetbaljaar met de titel in de Toto Divisie.
'Ruud van Nistelrooy wordt Mancunian.' Vanaf een cover lacht de spits van 67 miljoen oud-ploeggenoot Van der Hoorn vriendelijk toe. "Dat was een goede lichting. Van Nistelrooy, Anthony Lurling, Theo Lucius", mijmert de 37-jarige Van der Hoorn. "FC Den Bosch heeft veel talenten voortgebracht. Ik ben in dezelfde periode doorgebroken als Jos van Herpen, Hans Gillhaus en Arnold Scholten. En nu hebben we met Koen van de Laak en enkele andere jongens weer een goede generatie."
Het is de tragiek van FC Den Bosch. Bij sommige clubs breekt nooit een eigen talent door, maar die clubs spelen wel al sinds jaar en dag in de KPN Eredivisie. Veelal hebben die clubs dan ook hun zaakjes rondom de bestuurstafel goed voor elkaar. Bij FC Den Bosch ligt dit wat anders. Een dieptepunt in de clubgeschiedenis was het regime van voorzitter Hans Brus. Deze ondernemer hield niet van klein, maar van groot. FC Den Bosch was in zijn ogen te klein. Hemelbestormer Brus ontvouwde daarom grootse plannen, maar vergat daarbij de financiële onderbouwing.
En dus liep het mis. Faliekant mis. De door Brus opgestelde begroting van 16,5 miljoen bleek volslagen irreëel. Maar inmiddels had Brus de uitgavenkant ervan al grotendeels verwezenlijkt. De KNVB dreigde geen licentie te verstrekken. Voorzitter Brus en in zijn kielzog de door hem aangestelde trainer Mark Wotte vertrokken en zij lieten een club in stervensnood achter. De club had geen bestuur, geen trainer, geen hoofdsponsor, maar wel een miljoenenschuld. "Ik heb altijd geleerd dat de kapitein als laatste van het schip moet gaan en niet als eerste. Nooit hebben wij als spelers van Brus uitleg gehad. Niet in de zomer, toen de problemen voor het eerst speelden en niet toen hij weg was", aldus Van der Hoorn.
Als aanvoerder heeft Van der Hoorn het rampjaar intens beleefd. In ronkende one-liners legt hij de vinger op de zere plek: "Als je lukraak iemand de macht geeft, loopt het gegarandeerd uit de hand" en "Je mag best een grote broek aantrekken, maar zorg dan wel dat je bretels hebt". Af en toe werd het Van der Hoorn bijna te veel. "Toen ik bij de rellen rondom de dood van Pierre Bouley met de politiewagen ben meegereden om te kijken of er FC Den Bosch-supporters bij waren en daarna ook nog met een megafoon de barricades op ben geweest, was dat wel bijna een druppel te veel. Dat zijn van die dingen waar je als voetballer niks aan kunt doen en waarin je toch verzeild raakt."
De 18-jarige debutant Van de Laak beleefde het allemaal wat meer vanaf de zijlijn. Na het ontslag van 10 selectiespelers werd de Vughtenaar toegevoegd aan de selectie. "En toen ging het heel snel. Op donderdag had ik mijn eerste training en daarna startte ik meteen in de basis tegen Helmond Sport en scoorde ook nog twee keer." Van de Laak vestigde in de tweede seizoenhelft de aandacht van eredivisieclubs als Roda JC en Heerenveen op zich, maar besloot toch bij te tekenen. "Bij FC Den Bosch kan ik me het beste ontwikkelen. Ik ben nu nog niet klaar voor een grote club."
Ook Van de Laak werd bij zijn eerste stappen in het profmétier volop geconfronteerd met de problemen van de club. "Bijna iedere week was het op maandag en dinsdag een praathuis", weet Van der Hoorn. "Er was elke keer wel weer een nieuw probleem." Halverwege de week ging de knop om. "Vanaf donderdag gingen we de puntjes op de i zetten." Dit lukte wonderwel en paradoxaal genoeg is daarmee Brus' doelstelling om in één jaar terug te keren op het hoogste niveau (bij winst op Eindhoven) alsnog verwezenlijkt. "Aan het begin van het seizoen hadden we natuurlijk verreweg de sterkste selectie. Daarmee zou je in de eredivisie rond de veertiende plaats kunnen spelen. Maar ook na het ontslag van die spelers bleef er een capabele groep over", weet Van der Hoorn.
Niet alleen kwaliteit, maar ook mentaliteit heeft een grote rol gespeeld. Van der Hoorn: "Ik denk dat de technische staf en de spelers een professionele instelling hebben getoond. Wat er ook gebeurde, wij hebben ons op het voetbal gericht. En het resultaat is deze promotie, die natuurlijk een godsgeschenk is voor de club. De televisiegelden en de hogere sponsorinkomsten zijn immers heel belangrijk bij het weer gezond maken van de club."
• Koen van de Laak en Fred van der Hoorn op de trappen van het stadhuis in Den Bosch. Bij winst op Eindhoven worden spelers en technische staf van FC Den Bosch hier morgenmiddag gehuldigd als kampioen van de Toto Divisie.