AMSTERDAM - "Een fusie tussen de Heineken brouwerij en Heineken Holding is uitgesloten", zegt Maarten Das, lid raad van beheer van de Heineken Holding tijdens de aandeelhoudersvergadering van de onderneming. Ook het opheffen van de Holding is volgens hem niet bespreekbaar. Dit zegt hij tijdens de aandeelhoudersvergadering in reactie op voorstellen van een groep buitenlandse beleggers.
|
Freddy Heineken. (Foto: Eigen foto)
|
Een samengaan tussen beide beursgenoteerde bedrijven zou volgens de beleggersgroep, die wordt vertegenwoordigd door het Zwitserse Profima Trust, juist de oplossing zou zijn voor het grote koersverschil tussen de beide fondsen. De waarde van de aandelen Heineken NV is 22% hoger dan die van de Holding.
De beleggers eisen nu dat het verschil voor eind juni is gedaald naar maximaal 15%. "Is dat niet het geval, dan gaan we naar de Ondernemingskamer", stelt advocaat Anthony Driessen van NautaDutilh namens de beleggers. "Mijn cliënten zijn het nu echt zat." De advocaat heeft onder andere tijdens de vergadering aan Das gevraagd wat de Holding denkt te doen aan het grote koersverschil. "Ik weet niet of u concrete plannen hebt gehoord, ik in ieder geval niet."
Das, tijdens deze aandeelhoudersbijeenkomst de vervanger van de zieke voorzitter Freddy Heineken, geeft in een reactie aan dat de Holding binnen de financiële en personele mogelijkheden die de onderneming heeft de Holding is financieel afhankelijk van een jaarlijkse bijdrage van de brouwerij en heeft geen eigen personeel er alles aan zal doen om het aandeel te promoten. Er is volgens hem ook al veel aan gedaan. Zo zijn sinds eind 1999 de investor relations-inspanningen uitgebreid. Ook publiceert Heineken Holding inmiddels zowel een Nederlands als Engels jaarverslag en wordt er steeds meer samengewerkt met de afdeling investor relations van Heineken NV.
"Daarnaast heeft de Holding een plek gekregen op de website van Heineken", vult de vervangende voorzitter nog aan. "Dat is een lachertje", reageert Driessen." Op die pagina wordt in één zin alleen melding gemaakt van het bestaan van de Holding. Dit is nu niet bepaald stimulerend voor beleggers."
Voor het eerst in de geschiedenis van de brouwerij wordt er tekst en uitleg gegeven over de bedrijfsstructuur van de Heineken Groep. En juist op deze dag is de grondlegger ervan, Freddy Heineken, wegens ziekte afwezig.
De Groep die eigenlijk uit drie bedrijven bestaat, Heineken NV, de Holding en L'Arche (lees Freddy Heineken) wordt volledig gedomineerd door Freddy Heineken. Heineken Holding bezit immers iets meer dan de helft van de aandelen van de brouwerij. De Holding is op zijn beurt weer voor iets meer dan de helft in handen van L'Arche. Via deze getrapte wijze controleert Freddy Heineken met slechts 25% van het kapitaalbedrag de gehele brouwerij.
Gisteren werd al snel duidelijk dat de gemiddelde aandeelhouder zich absoluut niet druk maakt om de beschermingsconstructie van de grote 'bierkoning' die volgens Profima mede verantwoordelijk is voor het achterblijven van de koers van de aandelen Heineken Holding. Sterker nog: "Hoe lager de koers, hoe liever het mij is", reageert een aandeelhouder. "We hebben dit jaar van het kabinet in het nieuwe belastingplan immers box 3 gekregen", doelend op de lagere belasting voor dividend die sinds 1 januari geldt.
Een meerderheid van de aanwezige aandeelhouders toont zich behalve over de koersontwikkeling ook uiterst tevreden over het beleid van de Holding en staat dan ook volledig achter de raad van beheer die niets ziet in een structuurwijziging.
Tijdens de jaarvergadering van Heineken NV, die voorafgaand aan die van de Holding werd gehouden, wilde bestuursvoorzitter Karel Vuursteen niet ingaan op de structuur van de onderneming. "Laten we ons hier beperken tot de NV." WeL liet hij weten dat de macht van Freddy Heineken totaal geen invloed heeft op het acquisitiebeleid van het concern. "Wij hebben de afgelopen jaren een aantal mooie brouwerijen en merken gekocht. Denk alleen maar eens aan de overname van het 1,8 miljard kostende Spaanse Gruzcampo", meent de topman.
"Dan kun je je nog afvragen hadden we grotere willen hebben, zoals bijvoorbeeld Bass. Nou, daar kan ik heel duidelijk over zijn: het antwoord is nee", zo stelt Vuursteen, die de toekomstige winstgroei van de Britse biergigant zeer beperkt acht.
De bestuursvoorzitter verwacht ook in de toekomst niet dat de bedrijfsstructuur beperkingen oplevert voor overnames. "Wij zijn heel goed in staat om de onderneming beheerst te laten groeien."