Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 27 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Europese banenprojecten nachtmerrie voor ww'ers

door ALEX DE VRIES

   
 

LEIDEN - "Droomt u van een baan in de ict? Dan is dit uw kans!" John Crama (37) uit Leiden rook een nieuwe toekomst toen hij deze advertentiekop eind 1999 in de krant las. De administratief medewerker was net werkloos geworden.

"Ik had grote interesse om als pc-beheerder de it-sector in te gaan. De belofte in de advertentie 'cursus plus stage is een baan' sprak mij enorm aan." De droom bleek uiteindelijk een nachtmerrie en Crama zit nog steeds thuis. Hij voelt zich in de steek gelaten door alle instanties, evenals zijn 17 medecursisten die hetzelfde overkwam.

Het is het menselijk drama achter de dubieuze praktijken met de miljoenensubsidies van het Europees Sociaal Fonds (ESF). Vaststaat dat de sociale diensten en de voormalige arbeidsbureaus de laatste vijf jaar voor zeker ƒ250 miljoen onrechtmatig aan ESF-gelden hebben opgestreken. Dat hiervan in heel Nederland tientallen, zo niet honderden langdurig werklozen de dupe werden, is nieuw.

Tientallen commerciële projectbureaus zijn voor honderd procent afhankelijk van de ESF-gelden. Zo ook het voormalige bureau Computerij Onderwijs dat vorig jaar 40 banenprojecten startte. Hiermee was tussen de ƒ6 à ƒ8 miljoen ESF-subsidie gemoeid.

Crama liet zich door de advertentie van Computerij verleiden en meldde zich voor een cursus. Computerij, een voormalige dochter van handelshuis Hagemeyer, bood een cursus tot pc-beheerder met daarna een baan in vooruitzicht. Computerij regelde wel een cursus, gaf tegen de regels een certificaat af zonder de daarvoor verplichte stage, maar regelde geen baan.

Crama: "Ik voel me in de maling genomen". Hij voelt zich extra gepiepeld omdat het voormalig Gewestelijk Arbeidsbureau (nu Centrum voor Werk en Inkomen geheten), één van de opdrachtgevers, hier niets tegen heeft gedaan. "Daar wordt je goed ziek van."

Dat gebeurde letterlijk met cursist Herman Goddijn (52) uit Leiden. De voormalig pedagogisch medewerker wond zich maandenlang zo op over alles dat hij nu volledig afgekeurd thuis zit. "En terwijl ik alleen maar een nieuwe start wilde maken", zegt Goddijn met overslaande stem.

Medecursist Willem Steenbergen (43) maakte bezwaar bij het Arbeidsbureau, naast de sociale dienst in Rotterdam, opdrachtgever. Bij het Arbeidsbureau kreeg hij te horen dat hij wel bezwaar kon maken maar dat ze er toch niets aan zouden doen. "Nachtenlang heb ik wakker gelegen. Ik heb een eigen huis en ben kostwinner." Directeur Cor van der Zwet van het Leids Arbeidsbureau weigerde gisteren elk commentaar.

Inmiddels is de Computerij door Hagemeyer verkocht en opgesplitst in de projectbureaus EnterIT (Zoetermeer) en GoGo Education (Rotterdam), waar dezelfde mensen als bij Computerij werken. EnterIT maakt zelfs reclame met precies dezelfde advertentie, dezelfde beloften en dezelfde financiering als bij de Computerij. "Bij het succesvol doorlopen van een van onze opleidingen kan een 100% baangarantie worden afgegeven."

Directeur Saskia Gardien van GoGo, oud-manager bij Computerij, wijst elke verdachtmaking van de hand. Zij wijt de fouten "aan de haast waarmee de projecten werden opgezet".

Gardien geeft toe dat dit gebeurde onder druk van bevriezing van de ESF-geldstroom door Brussel. Ze benadrukt echter dat de gedupeerde cursisten "alsnog een beroep op ons kunnen doen. We hebben ze niet laten vallen".




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 27 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.