DEN HAAG - Een Kamermeerderheid van PvdA en VVD wil gemeenten meer vrijheid geven bij het openstellen van winkels op zondag en daarmee vooral allochtone winkeliers tegemoet komen.
Beide partijen willen via een initiatiefwet regelen dat in gemeenten of bepaalde wijken de winkels op alle zondagen open mogen. In ruil dienen vervolgens wel op een andere dag, bijvoorbeeld de maandag, de winkels dicht te blijven.
Volgens de Kamerleden Hindriks (PvdA) en Blok (VVD) kan daardoor een einde komen aan het huidige gedoogbeleid van onder meer islamitische slagers en joodse bakkers die hun winkels op zondag openen, omdat hun 'rustdag' op een andere dag valt.
Op dit moment mogen gemeenten winkels twaalf keer per jaar op zondag hun deuren laten openen. Steeds meer grote steden maken echter ook gebruik van de zogenaamde toerismebepaling in de Winkeltijdenwet, waardoor de winkels alle zondagen van de maand open zijn.
Achterstandswijken
Blok en Hindriks willen met hun plannen vooral de winkeliers in achterstandswijken de kans geven om ervoor te kiezen hun winkels op zondag te openen en op een andere nader te bepalen dag dicht te houden. Gemeenten krijgen de vrije hand en zouden hierover in bepaalde wijken of stadsdelen een afspraak met de middenstand kunnen maken.
De christelijke partijen en de SP leverden gisteren direct kritiek op de plannen omdat zij vinden dat daardoor opnieuw verder afbreuk wordt gedaan aan het rustdagkarakter van de zondag. "Het plan van PvdA en VVD verrast niet, maar is wel het zoveelste bewijs dat Nederland de zondag verder ontchristelijkt", aldus een ongerust SGP-Kamerlid Van der Staaij, die zich bovendien afvraagt of de Europese regels het idee toestaan.
PvdA en VVD benadrukken dat met hun plannen geen verdere verruiming van de winkelopeningstijden wordt nagestreefd, maar slechts een flexibilisering waarbij plaats blijft voor een zelf te bepalen 'rustdag'. Ook de Consumentenbond en de wethouders van Economische Zaken in de grote steden zouden volgens beide fracties achter hun plannen staan. |