Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 27 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  PvdA-Kamerlid onder bewaking uit vrees voor aanslag Koerden

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Het PvdA-Kamerlid Nebahat Albayrak wordt permanent bewaakt door veiligheidsagenten nu wordt vermoed dat wraakzuchtige Iraakse Koerden een gewelddadige aanslag op haar in voorbereiding hebben.

Als woordvoerster asielzaken van de PvdA-fractie verkondigt Albayrak het standpunt dat de Noord-Irakezen met een tijdelijke verblijfsvergunning terug kunnen naar hun land omdat het daar volgens Buitenlandse Zaken inmiddels veilig is.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 13kb)
Nehabat Albayrak. (Foto: Dijkstra b.v.)
Albayrak was gisteren afwezig bij een debat in de Tweede Kamer over de hongerstakende Irakezen in Waddinxveen en Alphen aan de Rijn, die al bijna tachtig dagen niet meer hebben gegeten. Volgens het PvdA-Kamerlid Middel had de afwezigheid van Albayrak echter niets te maken met de dreigementen. "Wij doen alletwee asielzoekers. Maar het is natuurlijk heel vervelend. We krijgen allemaal wel eens telefoontjes of brieven maar wat haar nu overkomt is extreem", aldus Middel.

De Tweede Kamer vindt overigens unaniem dat staatssecretaris Kalsbeek (Justitie) niet moet zwichten voor de hongerstakers. "We moeten beleid voeren op basis van argumenten en niet op basis van druk en chantage", aldus het CDA-Kamerlid Wijn. Ook de PvdA vindt dat dit soort acties nooit kunnen dienen als breekijzer.

"We hebben zelfs situaties gekend waarbij moeders baby's tegen de muur gooiden in de hoop dat ze zouden worden opgepakt en hier konden blijven. De gevolgen van dit soort acties kunnen nooit op het conto van de overheid worden geschreven", aldus Middel. Ook het D66-Kamerlid Dittrich noemt de hongerstaking "ontoelaatbaar als pressiemiddel".

Staatssecretaris Kalsbeek zei dat van de hongerstakers de dossiers nog eens "van kaft tot kaft" zijn doorgespit, maar dat ze niet in Nederland kunnen blijven. Zolang de medische toestand van de mensen zorgelijk is, hoeven zij niet terug. Medio mei komt het ministerie van Buitenlandse Zaken met een nieuwe beoordeling over de veiligheidssituatie in Noord-Irak. Kalsbeek benadrukte echter dat dit op dit moment niet geïnterpreteerd moet worden als een opening.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 27 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.