VALKENBURG - Zelfs de dis bij de lichte lunch wordt omgetoverd tot een heuse vergadertafel. Mobiele telefoons piepen voortdurend, organizers liggen in de aanslag, terwijl dikke dossiermappen regelmatig uitkomst bieden. De man aan het hoofd van de tafel, Leo van Vliet, voelt zich de laatste weken meer crisismanager dan koersdirecteur van de Amstel Gold Race.

|
Erik Dekker (links) en Michael Boogerd ontsmetten hun fiets. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
|
Door de mond- en klauwzeercrisis dreigde Nederlands enige wereldbekerwedstrijd van de kalender te worden geschrapt, maar dankzij ingrijpende maatregelen in overleg met de overheid en de LLTB, Limburgse Land- en Tuinbouw Bond kan er zaterdag toch gestart worden in Maastricht.
Al vijf weken is de organisatie dagelijks in gesprek met alle belangenorganisaties. Inmiddels is aan alle voorwaarden voldaan. Zo moesten gisterochtend alle profs die het parcours verkenden, zich op een centraal meldingspunt in Valkenburg laten ontsmetten. Zonder enige tegenspraak overigens. "Het is een kleine moeite voor ons", zei Erik Dekker, nadat hij zijn tubes met een citroenzuuroplossing had gedesinfecteerd. "Als we hiermee de verspreiding van het virus kunnen tegenhouden, staan we er voor de volle honderd procent achter."
Organisator Van Vliet zag het vijf weken geleden eventjes somber in. "Toen het concours hippique Indoor Brabant werd afgelast, kregen wij de eerste negatieve signalen. Sinds die dag hebben wij dagelijks contact met de overheid en de LLTB. Op 8 april 2001 kregen we van het ministerie van Landbouw en Visserij de bevestiging dat grootschalige evenementen buiten de risicoprovincies in principe kunnen doorgaan. Dat was een teken om er de schouders onder te zetten."
Er volgden echter diverse tegenslagen. Zo werd twee weken geleden bekend dat er niet over de Pietersberg mocht worden gereden, terwijl enkele dagen later het Belgische gedeelte uit de route moest worden geschrapt. "Vanaf het eerste moment hebben we daar rekening mee gehouden, vandaar dat we het nieuwe parcours snel rond hadden", blikt Van Vliet terug. "Noodgedwongen rijden we het laatste rondje van 65 kilometer tweemaal. Uit het parcours zijn het Drielandenpunt, Kruisberg, Halembaye, Cote St. Pierre, Muizenberg en onder meer de Pietersberg, terwijl de Keutenberg en de Eyserbosweg voor het publiek hermetisch worden afgesloten."
Vaker dan de afgelopen jaren reed Van Vliet het traject door het bronsgroen eikenhout. "Al was het ditmaal met hele andere ogen. Nu keek ik niet naar gevaarlijke punten, maar naar de plaatsen waar koeien en schapen liepen en waar boerenerven aan het parcours grensden. Met veel boeren heb ik persoonlijk contact gezocht. Daar heb ik een positief gevoel aan overgehouden."
Zaterdagochtend worden voor de start op de Markt in Maastricht de 200 renners en de circa 250 volgauto's van ploegen, organisatie, jury en media ontsmet. Van Vliet: "Alle profformaties heb ik al persoonlijk benaderd en hun op de voorwaarden gewezen. De renners worden duidelijk geïnstrueerd om geen eten of bidons in open gebieden weg te gooien. Iedereen respecteert de belangen en is bereid om mee werken. Ik heb er het volste begrip voor als we de wedstrijd alsnog moeten aflasten indien er de komende dagen in Zuid-Nederland een mkz-geval opduikt. Echter, bij ongewijzigde omstandigheden ga ik ervan uit dat we kunnen starten. We hebben de afgelopen weken met iedereen alles doorgenomen en alle verlangde maatregelen genomen. Wanneer nu nog iemand in actie komt, hou ik daar een enorme kater aan over."