AMSTERDAM - Ondanks de aanhoudende malaise in de nieuwe economie is het van oorsprong Nederlandse investeringsbedrijf Atlas Venture er in geslaagd in een nieuwe financieringsronde $950 miljoen (ruim 2,3 miljard) op te halen. Atlas Venture investeert in communicatie-, ict- en biomedische bedrijven.

|
GERARD MONTANUS
|
Hoewel de meeste bedrijven in deze sectoren de grootste moeite hebben geld bij financiers los te krijgen, is het volgens general partner Gerard Montanus niet zo vreemd dat institutionele beleggers toch royaal de knip trokken om zijn bedrijf een nieuwe kapitaalinjectie te geven.
"Investeerders hebben nog steeds geld, maar zijn momenteel gewoon heel kieskeurig en voorzichtig bij het uitgeven", aldus Montanus. "Het is belangrijk wat je in het verleden gepresteerd hebt en hoeveel vertrouwen ze in je hebben. Wij bestaan al sinds 1980 en presteren op een gelijkblijvend, goed niveau." Het opgehaalde kapitaal komt voor het grootste deel van investeerders die al eerder geld in de onderneming stopten en van 27 nieuwe geldschieters.
Atlas Venture voortgekomen uit NMB, thans ING heeft een portefeuille van zo'n 140 deelnemingen, verspreid over de wereld. In Nederland investeerde de venture capitalist in de beursgenoteerde biotech-bedrijven IsoTis en Crucell, fabrikant van kabelmodems Industry en incubator Gorilla Park.
Montanus: "Nederland is een kleine markt, waardoor we maar 2 a 3 keer per jaar een investering doen. Daarnaast kijken we niet zozeer naar het land waarin een bedrijf gevestigd is, maar eerder naar het bedrijf zelf. Is het voor ons interessant, dan stoppen we er geld in."
Hoewel het jaar 2000 voor de meeste investeerders in nieuwe technologie een regelrecht rampjaar was, behaalde Atlas Venture prima resultaten. De slimme opbouw van de portefeuille is hier voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor, stelt Montanus.
"We hebben wereldwijd zeven kantoren, dus we investeren overal ter wereld. Daarnaast verdelen we onze deelnemingen over drie sectoren en stappen we in startende en meer vergevorderde ondernemingen. Op die manier spreiden we het risico: als het in een bepaalde sector of in een bepaald land slecht gaat, houden we nog genoeg deelnemingen over waar het wél goed mee gaat."
Dat deze tactiek werkt, blijkt uit de resultaten die Atlas Venture vorig jaar behaalde. Terwijl al in het begin van dat jaar een vloek werd uitgesproken over alles wat maar enigszins met de nieuwe economie te maken heeft, zag Atlas veertien van haar deelnemingen waaronder Crucell en IsoTis naar de beurs gaan. Slechts zes van de 140 bedrijven in de portefeuille legden het loodje.
Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn bij Atlas Venture. Het valt in het niet bij de goede resultaten die het bedrijf boekt, maar Montanus Nederlander en verantwoordelijk voor het Engelse en Nederlandse kantoor vindt het jammer dat zijn bedrijfstak vandaag de dag zo'n slechte naam heeft. Begin over venture capitalists en het grote publiek denkt al snel aan Newconomy. Onterecht vindt Montanus.
"Jarenlang wist niemand wat we deden en nu heeft iedereen een verkeerd beeld van onze branche. Newconomy is gewoon heel verkeerd met de publiciteit omgegaan. Interne ruzies vecht je niet in de media uit. Bij professionele venture capitalists gebeurt zoiets niet, anders zouden ze nooit groot geworden zijn en winst maken."