AMSTERDAM - De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) heeft de laatste jaren meer tanden gekregen, maar maakt daar spaarzamer gebruik van. De beurswaakhond gaat minder snel op onderzoek uit, maar graaft in individuele gevallen wel dieper. Dat heeft zeer recentelijk Cor Boonstra, de scheidend topman van Philips, nog mogen ervaren.

|
DOCTERS VAN LEEUWEN (Foto: Dijkstra b.v.)
|
De huidige strategie van de STE onder voorzitter Arthur Docters van Leeuwen is uitbreiding van het wapenarsenaal in combinatie met een gerichter gebruik ervan.
Sinds vorig jaar gaat de stichting minder snel over tot onderzoek. Mogelijke voorkenniszaken kunnen echter wel rekenen op een diepgaande behandeling. Door die strategie daalde het aantal onderzochte gevallen vorig jaar van 72 (in 1999) naar 45. In tien gevallen deed de STE aangifte bij het Openbaar Ministerie, zoals onlangs in het geval van Cor Boonstra.
Vorig jaar kreeg de STE een nieuw wapen; het opleggen van boetes bij lichtere overtredingen. De toezichthouder deelde in 2000 achttien boetes uit, samen goed voor 325.000. In vier gevallen werd afgezien van een boete. Eind 2000 waren er nog tien gevallen in onderzoek.
Ook het aantal andere maatregelen van de STE daalde vorig jaar veelal, zoals het geven van aanwijzingen en het weigeren of intrekken van vergunningen aan financiële instellingen. "De STE is er ook niet op uit dat hier een stijgende lijn inzit", aldus een woordvoerder gisteren. In dat opzicht toonde ook Docters van Leeuwen zich gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers niet ongelukkig. "De brandweer functioneert het beste als ze weinig te doen heeft."