AMSTERDAM - De vakbonden vrezen een grote uittocht bij supermarktconcern Laurus. Nadat vorige week de financiële topman David Kodde plotseling opstapte bij het reorganiserende concern, lijkt nu het lot van drie directeuren van gesneuvelde winkelformules beschoren.

|
OLE VAN DER STRAATEN (Foto: Emiel van Lint)
|
Zo is onder meer Bouwe Zijlstra, de directeur van winkelketen Nieuwe Weme, door de overgang van acht winkelformules naar de nieuwe Konmar aan de kant gezet. De officiële lezing van Laurus luidt dat de drie functies "vervallen".
Volgens een Laurus-woordvoerder zijn Zijlstra en de twee anderen die hij niet bij naam wil noemen, tot volgende maand in dienst bij de supermarktorganisatie. Wat er daarna met de heren gaat gebeuren, is nog onduidelijk. "Er wordt naar een oplossing gezocht", weet de zegsman.
Terwijl tot voor kort nog alle acht winkelketens een eigen directeur hadden, is er vanaf 1 mei nog maar één eindverantwoordelijke voor de 800 Konmar-supermarkten. Vanaf dat moment worden de winkels aangestuurd vanuit Den Bosch door Paul Vissers, lid van de raad van bestuur. Daarbinnen wordt overigens wel een aantal functionarissen benoemd. Of de drie 'overbodig' geworden directeuren daarvoor in aanmerking komen is vooralsnog niet bekend.
De vakbonden maken zich grote zorgen over de huidige ontwikkelingen bij de beursgenoteerde organisatie. Unie-bestuurder Soead Koetloe van De Unie heeft dan ook steeds meer het gevoel dat de reorganisatie van Laurus wankelt. De uittocht doet hem denken aan een zinkend schip. "Het lijkt erop dat de supermarktonderneming wordt klaargemaakt voor een overname. Immers, hoe minder mensen aan de top in een organisatie, des te gemakkelijker het bedrijf is als overnameprooi", meent de vakbonds-bestuurder, die gisteren samen met de andere vakbonden overleg voerde bij het sanerende Laurus.
Koetloe maakt zich niet alleen zorgen om vertrekkende directie-leden; verontrustender is het volgens hem dat zo'n 75% van de werknemers niet met de organisatie mee wil verhuizen naar het nieuwe hoofdkantoor in Rotterdam. Dit blijkt uit de ledenvergaderingen van de verschillende vakbonden. De bonden hebben dan ook in een gezamenlijke brief de Laurus-directie verzocht het hoofdkantoor niet te verhuizen naar een moeilijk bereikbare plek als de Maasstad. De supermarkt-onderneming heeft de verhuisplannen echter doorgezet.
Dit probleem wordt volgens de vakbonden door bestuursvoorzitter Ole van der Straaten ernstig onderschat. Het hoofdkantoor van de organisatie verhuist van Den Bosch naar Rotterdam, waardoor het merendeel van de werknemers moet verhuizen.
Van der Straaten kondigde als kersverse topman eind vorig jaar enthousiast het nieuwe gezicht van Laurus aan. "Wij gaan met onze nieuwe Konmar-winkels het Ikea-gevoel in supermarktland creëren", zo stelde hij destijds. "Het winkelpersoneel moet dan ook op cursus om de consument te verrassen met een beleving die Nederlanders nog niet kennen in de supermarkten", vervolgt hij.
"Dat er vanuit de winkels straks enthousiast gewerkt wordt, dat geloof ik wel. Iedereen zit te springen om in de nieuwe vestigingen te beginnen", verwacht de vakbondsman. "Er wordt echter teveel vanuit de gedachte de winkels moeten het maken gedacht. Het lijkt wel of ze daar in Den Bosch vergeten wat daaromheen gebeurt." Zo is volgens ingewijden de onrust op het distributiecentrum in Heerenveen waar 130 mensen werken groot.
Onrust of niet, de grootste reorganisatie ooit in supermarktland gedaan, gaat in volle hevigheid door. Komende maand worden de eerste 10 nieuwe Konmar-vestigingen geopend waarnaar er in september van dit jaar 135 open moeten zijn. Daarna volgen er wekelijks 15 openingen. In 2003 moeten alle vestigingen die nu nog namen als Edah, Super de Boer en Nieuwe Weme dragen zijn omgevormd tot Konmar. Het aantal distributiecentra wordt teruggebracht van 15 naar 5 waardoor de overgebleven centra groter van opzet worden. Hierdoor neemt de werkdruk toe, zo vrezen de werknemers.