DEN HAAG - De Consumentenbond gaat een zwarte lijst aanleggen van bedrijven en winkeliers die de invoering van de euro aangrijpen om hun prijzen te verhogen. Dergelijke prijsverhogingen zijn weliswaar niet bij wet verboden, maar voorafgaand aan de invoering van de euro zijn er bijvoorbeeld met de Nederlandse Raad voor de Detailhandel wél afspraken gemaakt om ze te voorkomen.
Ondernemers die desondanks een 'euromisser' begaan, zullen met naam en toenaam te vinden zijn op de internetpagina's en in het ledenblad van de Consumentenbond.
Volgens directeur Felix Cohen zal het daarbij gaan om bedrijven en winkels die prijzen in guldens fout omrekenen naar prijzen in euro's, de ontstane europrijzen moedwillig naar boven afronden, of onduidelijke prijskaartjes aan hun producten hangen.
"Zo kan een winkelier de prijs in euro's in heel grote cijfers weergeven en de prijs in guldens in heel kleine cijfers", geeft Cohen een voorbeeld van het laatste. "Producten lijken dan op het eerste gezicht erg goedkoop." (want de prijzen moeten bij omrekening worden gedeeld door 2,20371).
Om de euromissers op het spoor te komen, opent de Consumentenbond vandaag een telefonisch meldpunt. Nederlanders die klachten hebben over foute omrekeningen, verdachte prijsverhogingen of foutieve prijskaartjes kunnen een gratis nummer bellen (0800-0120) of een formulier invullen dat te vinden is op de internetpagina's van de bond. "Het is geen meldpunt voor vrágen over de euro", benadrukt Cohen. "Daarvoor is de eurolijn."
Elke misser die gemeld wordt, zal door de Consumentenbond worden onderzocht. Als de ondernemer die de misser begaat daar geen goede verklaring voor heeft, zet de bond hem of haar op de zwarte lijst. Bedrijven of winkeliers die hun fout herstellen, worden bij de eerstvolgende herziening ervan weer van de lijst verwijderd, belooft Cohen.
Niet alleen voor missers kunnen consumenten overigens bij het euro-meldpunt terecht: "Ze kunnen er ook complimenten kwijt", aldus Cohen. Eén keer per maand kiest de Consumentenbond één van de gecomplimenteerde ondernemers uit en geeft hem of haar een 'europluim'. "Bijvoorbeeld omdat de omgerekende prijzen in euro naar benéden werden afgerond", aldus de directeur.
Terwijl de euro-meldlijn vandaag pas wordt opengesteld, stroomden de afgelopen twee maanden al meer dan vijftig spontane klachten binnen. Eén daarvan was over een pizzabakker uit Amsterdam, die op zijn prijslijst ijskoud meldt dat twee gulden in zíjn restaurant één euro is. Net als een Chinees restaurant, dat hetzelfde doet, voert de pizzeria daarmee een prijsverhoging door van 10%.