Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 26 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  UPC fors hoger
   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs beweegt zich momenteel tussen hoop en vrees. Veel beleggers zijn besluiteloos, omdat ze eerst zeker willen weten dat de Amerikaanse economie in de tweede helft van dit jaar zal herstellen voordat ze aandelen gaan bijkopen. Dit leidt tot een beurs die nauwelijks in beweging te krijgen is. De AEX dobbert dan ook al een week of twee rond tussen de 570 en 585 punten.

Ook gisteren was er niet al te veel opwinding op het Damrak. Na de hele dag enkele tienden van procenten in de min te hebben gestaan, sloot de AEX vrijwel onveranderd op 576,08 punten. Dit lichte herstel was te danken aan een iets hogere opening van Wall Street. De Midkap noteerde 0,46% hoger op 549,88 punten.

"Met zulke dagen wordt het een beetje een saaie boel op de beurs", klaagde een optiehandelaar. Daarmee was echter niet iedereen het eens. "Ik denk dat de volatiliteit de komende weken juist gaat toenemen", zei een collega van de handelaar. "De bedrijfsresultaten vallen tegen. Ook wordt de kans op een renteverlaging in de eurozone steeds kleiner. De beurs zal de komende tijd dus waarschijnlijk terrein moeten prijsgeven."

Akzo Nobel trok de beurs gisterochtend naar beneden. Het hoofdfonds stelde de winstverwachting voor dit jaar naar beneden bij. Na een aanvankelijke koersdaling van 7% herstelde het chemieconcern zich in de middag. Akzo sloot uiteindelijk 2,1% lager op EUR47,95.

Randstad kwam eveneens met onheilspellende berichten. Het uitzendconcern kondigde aan dat de omzet- en winstverwachtingen voor dit jaar vermoedelijk niet gehaald zullen worden. Beleggers reageerden teleurgesteld. De koers van Randstad daalde met 6,7% naar EUR12,50.

Branchegenoot Vedior daarentegen presenteerde goede kwartaalresultaten. De winst vóór afschrijving van de Midkapper nam in de eerste drie maanden van dit jaar toe met 28% tot EUR23 miljoen. Verder verklaarde de Vedior-top dat de winst per aandeel dit jaar waarschijnlijk uitkomt op EUR1,25. De uitzendorganisatie werd op de beurs 5,9% duurder op 11,75.

Slecht nieuws was er gisteren voor ASML. Volgens de Wall Street Journal en de Financial Times weigert het Amerikaanse ministerie van Defensie in te stemmen met de overname van de Silicon Valley Group door de Veldhovense chipmachinemaker. Dit betekent dat de Amerikaanse president George W. Bush nu persoonlijk goedkeuring dient te verlenen aan deze voor ASML zeer belangrijke acquisitie. Het fonds verloor 0,6% op 29,09.

Numico werd beloond voor de goede omzetcijfers die het boekte in het eerste kwartaal. Het stemde beleggers eveneens tot tevredenheid dat het voedingsmiddelenconcern de eerder afgegeven winst- en omzetverwachting handhaafde. De koers van Numico steeg met 3,8% naar EUR43,50.

Philips heeft het Israëlische bedrijf Veon overgenomen. De onderneming ontwikkelt en levert internetactieve mediaprogramma's. De overnamesom is niet bekendgemaakt. Philips sloot onveranderd op EUR32,35.

Op de beurs werd vrij onverschillig gereageerd op het bericht dat het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek instelt naar de vermeende handel met voorkennis in aandelen Endemol door scheidend Philips-bestuursvoorzitter Cor Boonstra. "Het is de volgende voorkenniszaak die niet bewezen gaat worden. Boonstra zal als een soort Joep van den Nieuwenhuijzen hiermee kunnen wegkomen", aldus een handelaar.

De koers van UPC liep in de middag flink op nadat bekend werd dat de Europese Commissie aan Liberty Media toestemming had gegeven om een controlerend belang te nemen in UPC-moederbedrijf United Global Com. Daardoor krijgt het concern van de Amerikaanse kabeltycoon John Malone eveneens indirect de meerderheid van de aandelen in UPC. Beleggers denken dat het gunstig is dat het kabelconcern zich verbindt aan een kapitaalkrachtige partner als Malone. De koers van UPC steeg met 11,7% naar 6,70.

Bij Laurus blijft het rommelen. Het supermarktconcern dat de onder andere de winkelketens Edah, Super de Boer en Nieuwe Weme wil omdopen tot Konmar-vestigingen, zet drie topmannen aan de kant. Nadat de financieel directeur David Kodde vanwege "een verschil van inzicht" vorige week het veld al heeft geruimd, is er nu onder andere geen plaats meer voor directeur Bouwe Zijlstra van Nieuwe Weme.

Op de beurs werd dit bericht gezien als een reden om het aandeel Laurus voorlopig nog maar even te mijden. "Het door topman Van der Straaten gepredikte Ikea-gevoel is bij Laurus nog ver te zoeken", sneerde een handelaar. Het fonds sloot 6,3% lager op EUR5,95.

Ingrijpende gebeurtenissen haddden bij Emis (het vroegere Bureau Interview) wel een positieve uitwerking op de koers. Dinsdag besloot de raad van commissarissen, onder wie president-commissaris Arie van der Zwan, bij het markt- en opinieonderzoeksbedrijf op te stappen. De koers van Emis steeg met 7,6% naar EUR6,40.

Het aandeel Van der Moolen wordt aanstaande dinsdag gesplitst. De aandeelhouders van het hoekmansbedrijf ontvangen dan voor elk bestaand aandeel drie nieuwe stukken. De koers van Van der Moolen reageerde positief op het bericht, en steeg met 0,6% naar EUR96,65.

De beurskoers van Wolters Kluwer is de afgelopen vier weken met circa 40% omhoog gegaan. Volgens Effectenbank Stroeve zouden beleggers er dan ook goed aan doen afscheid te nemen van het aandeel of de put-optie jul01-30 op EUR1,60 aan te schaffen. De aandeelhouders hielden Wolters Kluwers gisteren echter nog even in hun portefeuille. De uitgever sloot namelijk 0,2% hoger op EUR31,10.

BERNARD VOGELSANG



 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 26 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.