BRUSSEL - De inflatie in Nederland blijft zorgen baren. In de gisteren gepresenteerde voorjaarsraming meldde de Europese Commissie dat de geldontwaarding in ons land dit jaar oploopt naar 4,3%, maar liefst 2% meer dan vorig jaar.
De toenemende inflatie in Nederland wordt vooral toegeschreven aan de stijging van de lonen. Ook de verhoging van de indirecte belastingen, onderdeel van het nieuwe belastingstelsel, drijft de inflatie verder op. Het Europees gemiddelde ligt op 2,2%.
De commissie tikt Nederland ook op de vingers omdat er meer moet gebeuren om de overheidsuitgaven in de hand te houden. Zo daalt dit jaar het Nederlandse financieringsoverschot van 2 naar 0,8%. Maar verder doet Nederland het beter dan het EU-gemiddelde.
De commissie voorziet voor ons land een groei van 3,4% dit jaar en 3,1% volgend jaar. De werkgelegenheid stijgt dit jaar met 2%, de werkloosheid daalt tot 2,6%. Maar die cijfers worden wel overschaduwd door bijna een miljoen wao'ers. "Om de arbeidsdeelname van gedeeltelijk arbeidsongeschikten en ouderen te vergroten, zijn verdere belastingverlagingen op de lagere inkomens noodzakelijk", aldus de commissie.
De waarschuwende woorden uit Brussel vielen samen met de laatste raming van de groeicijfers voor de Europese economie. De commissie heeft dat cijfer neerwaarts bijgesteld van 3,1% naar 2,8% voor de hele EU. Voor volgend jaar verwacht Brussel 2,9% groei. Ook het Internationale Monetaire Fonds (IMF) kwam met groeicijfers naar buiten. Het IMF raamt de groei in de eurozone voor 2000 verlaagd van 3,4 tot 2,4% en komt op 2,8% in 2002.
Een herstel in de VS volgend jaar zou de groei van de wereldeconomie weer op een aanvaardbaar peil moeten brengen. Het IMF heeft de groeiraming voor de VS dit jaar verlaagd van 3,2% naar 1,5%, maar volgend jaar zou er alweer 2,5% inzitten. Brussel is hier positiever. Evenals het IMF komt de Europese Commissie dit jaar op fors minder groei in de VS (niet de 1,5% van het IMF maar 1,6%) maar de commissie ziet een scherper herstel volgend jaar naar 3%.
Een drama is het allemaal niet, zelfs de bijgestelde en verlaagde groeicijfers zijn toch nog hoger dan het gemiddelde van de jaren negentig. De IMF-cijfers komen aan de vooravond van de voorjaarsvergadering van het IMF, komend weekeinde bespreken de zeven rijkste industrielanden de economische situatie in de wereld. Voornaamste verschil is dat de VS zich met renteverlagingen uit de recessie proberen te trekken, terwijl de inflatie in Europa te hoog is om dat ook te doen. Als de Amerikaanse economie volgend jaar inderdaad aantrekt, zal Europa de motorfunctie van de wereldeconomie niet kunnen overnemen.