Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 26 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Justitie vervolgt Philips-topman

Van onze financiële redactie

   
 

AMSTERDAM - Een strafrechtelijk onderzoek zal worden ingesteld naar de aandelenhandel van Philips-president Cor Boonstra. Het parket Amsterdam en de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) menen dat er voldoende aanwijzingen voor mogelijk strafbare feiten zijn.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (409x512, 25kb)
COR BOONSTRA (Foto: REUTERS)
"Als er geen feiten waren, was er ook geen onderzoek", stelde STE-voorzitter Arthur Docters van Leeuwen gisteren. Het onderzoek zal worden verricht door de Economische Controledienst en zal volgens justitie zeker enkele maanden in beslag nemen.

Boonstra kwam in opspraak doordat hij vorig jaar heeft gehandeld in aandelen van het amusementsconcern Endemol, waar zijn partner Sylvia Tóth (oud-topvrouw van uitzendconcern Content) commissaris was. De Philips-topman kocht de aandelen vlak voordat bekend werd dat Endemol door het Spaanse Telefónica werd overgenomen.

De STE concludeerde daarom, na lang onderzoek, dat er aanwijzingen zijn voor misbruik van voorkennis en deed aangifte. Boonstra kan maximaal twee jaar cel krijgen.

Afscheid

Boonstra, die overigens gisteravond zijn officiële afscheid van Philips in het Concertgebouw in Amsterdam vierde, gaf dinsdag in het televisieprogramma Barend & Van Dorp opening van zaken. Hij zei het te betreuren dat hij in aandelen Endemol heeft gehandeld.

Daarbij ging het om een pakket aandelen ter waarde van ongeveer ƒ1,1 miljoen, waarop hij in een paar weken tijd ongeveer een half miljoen gulden winst maakte. Het totale vermogen van Boonstra wordt op ƒ40 miljoen geschat.

Maar de Philips-topman bestreed dat er sprake was van voorkennis omdat hij en Sylvia Tóth in de periode dat de transacties plaatsvonden, een "broze" relatie hadden en geen gemeenschappelijke huishouding voerden. Ze spraken ook nooit over hun aandelentransacties, stelt Boonstra. Verder zei hij het aandelenpakket te hebben gekocht omdat hij speculeerde op een overname van Endemol door World Online.

Commissarissen mogen niet met voorkennis handelen, maar hun huisgenoten evenmin. De vraag is dus of mevrouw Tóth in die periode al dan niet Boonstra's huisgenote was.

Boonstra zei dat hij tijdens het gesprek met de STE, die hem op het matje had geroepen, al na vijf minuten het idee had "dat ik opgeschreven en schuldig was". "Ik heb zoveel informatie gegeven dat ik vrij gerust weer wegging."

Docters van Leeuwen reageerde gisteren fel op de suggestie dat er sprake zou zijn geweest van een criminaliserende behandeling van Boonstra. "Woorden van die strekking zijn geheel voor zijn rekening. We gaan niet over één nacht ijs. We weten wat we de mensen aandoen als we aangifte bij justitie doen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 26 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.