AMSTERDAM - De binnenstad van Amsterdam krijgt een eigen stadsdeelraad. Een uiterste poging om dit met een referendum tegen te houden, strandde gisteren op een tekort van ruim 22.000 tegenstemmers.

|
Wethouder Jaap van der Aa en burgemeester Job Cohen.
|
In totaal brachten gisteren 127.027 inwoners van Amsterdam hun stem uit, terwijl er een kiesdrempel van 132.484 was gesteld om de uitslag geldig te achten. In totaal stemden ruim 110.000 mensen tegen (86,8 procent) de deelraad binnenstad en 16.000 (13,2 procent) voor. Met de deelraad binnenstad, in te voeren in 2002, komt het aantal stadsdelen in de hoofdstad op 14.
Voor de organisator van het referendum, Huib van Dis, brak gisteravond een moment van bezinning aan na zijn maanden durende inzet tegen de deelraad. Maar tot diep in de avond was hij desondanks van plan feest te vieren in het café de Heeren van Amstel tussen zijn medestanders. Een overwinningsfeest, ongeacht de uitslag.
Niemand durfde de overwinning te claimen. De voorstanders van een apart stadsdeel, vooral afkomstig uit de gevestigde partijen, zeiden bezorgd te zijn over de lage opkomst (22,45%). "Het referendum lijkt ingesteld te zijn voor mensen die ergens tegen zijn en dat besluit terug willen draaien", was de teleurgestelde reactie van D66-fractievoorzitter Warner Hemmes. Zijn partijgenoot Guido Frankfurther, eveneens groot aanhanger van het referendum, was "verdrietig en blij tegelijk".
Volgens burgemeester Cohen blijft het de vraag waarom zoveel mensen niet zijn komen opdagen. VVD-raadslid en fel tegenstander van het binnenstadsdeel Ferry Houterman vond de uitslag gisteravond "doodzonde: de kiesdrempel is bijna gehaald. Als er nog een paar dagen campagne was gevoerd, was er geen deelraad binnenstad gekomen. Het is nu zaak om met man en macht het op handen zijnde monopolie van GroenLinks in dit toekomstige stadsdeel te doorbreken."
Het referendum heeft drie miljoen gulden gekost, meldde de organiserende wethouder Jaap van der Aa (Bestuurlijk stelsel). Volgens hem heeft dit tot gevolg dat het volgende college minder wethouders gaat krijgen. "Als het aan mij ligt, moet de centrale stad met vier of vijf wethouders toekunnen. Dat betekent schuiven met portefeuilles, want nu zijn er acht."
Naast deze besparing kan het komende stadsdeel binnenstad sober en doelmatig gehuisvest worden. "Dat kan hier in de Stopera", denkt Van der Aa. "We hebben hier een raadzaal, waar dan de deelraad, de gemeenteraad en het ROA-bestuur kunnen vergaderen. Desnoods zetten we een extra verdieping op het dak om ambtenaren te huisvesten."