LUXEMBURG - Minister Brinkhorst (Landbouw) kreeg gisteren tijdens de EU-landbouwraad in Luxemburg steun van zijn collega's om dit najaar een conferentie te houden over wat er na de mkz-crisis moet gebeuren. Dan moet de ongebreidelde productie onder de loep worden genomen, het dierenwelzijn en moeten de voor- en nadelen van preventief enten op een rijtje worden gezet.
Brinkhorst verwijt de boeren een 'stalinistische aanpak'. Ze produceren maar ongeacht de vraag. Zo ontstaan boterbergen, melkplassen en vleesoverschotten. Een meer biologisch verantwoorde aanpak moet daar verandering in brengen.
Het verbod op het gebruik van diermeel (gemalen slachtafval en beenderen) in alle veevoer blijft voorlopig van kracht in de hele EU, zo kwamen de Europese landbouwministers gisteren overeen. Diermeel wordt gezien als de voornaamste veroorzaker van BSE bij koeien. Het verbod zou eind juni aflopen, maar de ministers laten nu open tot hoelang de maatregel gaat duren, vermoedelijk begin 2002. Dan kunnen varkens en kippen wel weer voer met diermeel krijgen.
Tijdens de landbouwraad werd ook bekend dat Rusland het eind maart ingestelde importverbod op vlees-, vis- en melkproducten uit de EU gaat versoepelen. Maar landen met mkz als Nederland, Engeland en Frankrijk kunnen nog steeds niet naar Rusland exporteren. Een derde van de Europese vleesproductie gaat naar Rusland dus de schade blijft hier groot.
Maar volgens eurocommissaris Fischler (Landbouw) herstellen de consumptie en de prijzen van (rund)vlees in de EU, al kan het herstel ook tijdelijk zijn vanwege de Pasen. In Nederland en Engeland wordt onverminderd veel vlees gegeten, de daling is het sterkst in Duitsland (min 40%)en Italië (min 25%).