DEN HAAG - Na een nieuw geval van dividendstrippen met aandelen ING dreigt het ministerie van Financiën met een rigoureuze maatregel. De praktijk waarbij beleggers dividendbelasting ontwijken door net voor het moment van dividenduitkering hun aandelen verkopen, is de overheid een doorn in het oog. Een wet ligt daarom klaar die de handel in een fonds flink kan belemmeren. Bij Euronext waren ze er gisteren niet blij mee.
|
Overheid is streng. (Foto: Dijkstra bv)
|
Een woordvoerder van Financiën sprak gisteren van 'een zwaar middel dat de markt boven het hoofd hangt'. "Tien dagen vóór ex-dividend tot enkele maanden daarna. Handelt een belegger in deze periode in het fonds, dan gaan we ervan uit dat er sprake is van dividendstrippen." De overheid zal dan aankloppen voor 25% dividendbelasting.
Financiën overweegt de harde ingreep, omdat de financiële sector een herenakkoord zou hebben geschonden. Recent heeft een aantal financiële instellingen mogelijk meegewerkt aan dividendstrippen, vermoedelijk door als bemiddelaar op te treden voor een grote buitenlandse partij. Dit terwijl banken en commissionairs met het ministerie hadden afgesproken dit niet te doen. In ruil daarvoor zou Financiën afzien van de wettelijke aanpak. De wet daartoe is al aangenomen door de Tweede en Eerste Kamer en hoeft alleen nog te worden ondertekend, zo dreigt nu het ministerie.
Voor binnenlandse beleggers is dividendbelasting een voorheffing die ze fiscaal kunnen verrekenen. Sommige beleggers, het gaat vooral om grote buitenlandse partijen, kunnen die voorheffing niet verrekenen met de eindafrekening van de fiscus. Voor hen is het aantrekkelijk om als dividendstripper op te treden.
Ze doen dat door net voor ex-dividend hun aandelen te verkopen. Daarmee pikken ze het dividend voor zover dat in de koers is verwerkt mee, maar hoeven ze geen dividendbelasting te betalen. Nadat een fonds ex-dividend is, daalt veelal de koers van een aandeel even omdat er voorlopig geen dividenduitkering meer valt te verwachten. Tegen deze lagere koers stappen de beleggers dan weer in. De fiscus heeft het nakijken.
De wet kan de beurshandel in fondsen rond hun dividenduitkering ernstig beperken, zo vrezen marktpartijen. Beursorganisatie Euronext is daar allerminst blij mee. "De extra belastingdruk zou de handel drukken", beaamde een woordvoerster van de beurs gisteren. Om de Haagse ingreep af te wenden kijkt de beurs nu naar mogelijkheden om zelf dividendstrippen te kunnen voorkomen. Ook de woordvoerder van Financiën stelde gisteren dat marktpartijen naarstig op zoek zijn naar een alternatief. "Dat moet ons echter wel tevredenstellen."