Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 25 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Banken opeens gevraagd
   
 

AMSTERDAM - Na een wat aarzelende start kreeg het Damrak gisteren de smaak weer te pakken. De technologiefondsen lagen er goed bij. Enkele defensieve fondsen, waaronder de banken, stonden eveneens in de belangstelling. Bij de kleine fondsen stal Antonov de show. Per saldo wist de AEX index 7,71 punten ofwel 1,36% te winnen op 576,03.

Dat de beurs zo goed draaide verbaasde beleggers wel, maar handelaren niet. Het vertrouwen van de Nederlandse consumenten in de Nederlandse economie neemt nu al vier maanden af, al blijft de koopbereidheid goed op peil.

Meestal is de beurs een spiegel van het consumentenvertrouwen, maar nu blijkbaar niet. "We volgen helemaal Amerika", meende een handelaar. Gisteren opënden zowel de Dow Jones index als de Nasdaq licht positief.

KPNQwest, maandag nog de grootste stijger, moest gisteren opeens weer een kleine 4% terug naar EUR10,90. Midden op de dag werd nog een koers van EUR12,20 genoteerd en de omzet was met bijna 4,5 miljoen stuks (dubbelgeteld) aan de royale kant.

Het Amerikaanse telecomconcern Qwest Comunications, partner van KPN, maakte bekend in het eerste kwartaal een nettowinst te hebben behaald van $218 miljoen tegenover $239 miljoen in het eerste kwartaal van vorig jaar. Geen drama dus, maar toch kwam er aanbod uit de Verenigde Staten. KPN zelf werd een eurocent duurder op EUR13,31.

Ook enkele andere technologiewaarden hielden goed stand. ASML steeg 64 eurocent naar EUR29,25 ondanks het feit dat in de VS maandag nog negatief gedacht werd over de halfgeleidersector. Getronics krabbelde 7 eurocent op naar EUR5,57.

Philips won een eurokwartje op EUR32,35. Dat was opvallend, omdat het Amerikaanse effectenhuis Lehman Brothers haar advies voor onze elektronicareus verlaagde van 'kopen' naar 'marktconform'. Lehman hanteert een koersdoel voor Philips van EUR30, maar dat lijkt dus alweer achterhaald. UPC en Versatel werden ruim een eurodubbeltje duurder.

De banken lagen prima, zij het wellicht niet om puur gezonde redenen. Vanuit vakbondskringen werd het gerucht verspreid dat Fortis een sanering gaat doorvoeren in haar personeelsbestand en kantorennetwerk, zoiets als waarmee ABN Amro al enige tijd bezig is. De koers van Fortis liep meteen flink op, namelijk 89 eurocent ofwel bijna 4% naar EUR28,88.

ABN Amro bleef daarbij niet veel achter en voegde EUR0,71 aan de koers toe op EUR22,14. Ook hier gaan geruchten dat een flink aantal Europese researchers op effectengebied verzocht is om te kijken naar een andere baan.

Aegon werd 58 eurocent duurder op EUR35,68. Effectenbank Stroeve heeft een werkbezoek aan deze verzekeraar gebracht. Topman Kees Storm heeft tijdens die gelegenheid gezegd dat hij voorlopig geen haast heeft om dure overnames te plegen. Stroeve zet de verzekeraar op 'outperformer'. ING werd 76 eurocent duurder op EUR75,14.

Bij de uitgevers viel de stijging van VNU op. Het fonds werd opeens EUR1,61 duurder op EUR44,51 bij een omzet van bijna 2,5 miljoen stuks. Een reden konden beurshandelaren niet verzinnen. "Hou het maar op een technisch herstelletje", aldus een handelaar.

Wolters Kluwer en Elsevier werden iets goedkoper, evenals De Telegraaf. Wegener daarentegen had goed nieuws: de winst zal sterk stijgen vanwege de verkoop van The Music Factory aan MTV. Zonder die verkoop zou de winst ongeveer gelijk zijn gebleven, ook al een fraai resultaat. De koers van Wegener steeg 1% naar EUR10,45.

In de Midkap was Nedlloyd de sterkste stijger. De koers stoof in het laatste kwartier van de handel een gezonde 6,56% omhoog naar EUR26 bij een omzet van ruim een half miljoen stuks. Zoals gisteren in deze krant gemeld verzet een groep grootaandeelhouders zich tegen het plan van topman Leo Berndsen om Nedlloyd om te vormen tot containerbedrijf. Op 9 mei worden de plannen van Nedlloyd aan de aandeelhouders voorgelegd.

CMG, een automatiseerder met een schitterende staat van dienst in de afgelopen jaren, zat wederom in de verkeerde hoek. De koers daalde maar liefst 5,22% naar EUR5,45 nadat eerder op de dag al EUR5,25 was aangetikt. Zoals bekend kwam het bedrijf vorige week tot ieders verrassing met een winstwaarschuwing, omdat het in de telecomdivisie beroerd gaat.

Antonov, de Britse producent van automatische versnellingsbakken, heeft door de uitoefening van warrants bijna 2,5 miljoen aandelen uitgegeven. De opbrengst was niet hoog, namelijk £675.479. Maar voor Antonov is dat een heleboel geld en de koers spoot dan ook ruim 19% omhoog naar 37 eurocent.

Het veelgeplaagde Newconomy kon niet profiteren van het aantrekken van twee zwaargewichten, Wiegel en Andriessen, als commissaris. Het verlies bedroeg een paar cent, maar dat was wel 4% op EUR1,30. Naar nu pas bleek, is deelneming Pharma Plaza vorige week failliet verklaard. Bovendien werd bekend dat belanghebbende Achmea-dochter Scaramea niet op de hoogte was van de regeling rond WishNokNok en Pieterman. Gesmeerd loopt het daar dus nog niet.

Peter van der Tuin



 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 25 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.