Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 25 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Machtsstrijd Emis kost commissarissen de kop

Van een onzer redacteuren

   
 

AMSTERDAM - Een schimmige machtsstrijd binnen Emis (het vroegere bureau Interview) heeft gisteren 'bloed' doen vloeien in de top van het markt- en opinieonderzoeksbedrijf. Nadat de handel was stilgelegd meldde de onderneming dat de voltallige raad van commissarissen per direct is opgestapt.

De toezichthouders zijn het niet eens met toekomstplannen die de grootaandeelhouders voor het bedrijf in petto hebben. De commissarissen klagen daarbij "onder de huidige omstandigheden" niet naar behoren te kunnen werken.

Het bleef gisteren onduidelijk waar de onenigheid precies over gaat. In een schrijven van het bedrijf wordt slechts gesproken van een 'majeure koerswijziging van Emis', die de grootaandeelhouders beogen.

Die koerswijziging houdt mogelijk verband met de interesse van grootaandeelhouder SNT in Emis. Het call-center wil haar kennis laten weerklinken in de participatie in Emis. "Wij beschikken over technische know-how die we graag terugzien in Emis", zegt Tobias Walraven, bestuursvoorzitter van SNT. "Kennelijk is hier bij het bestuur onenigheid over."

Bestuursvoorzitter Riens Meijer van Emis stelt op zijn beurt dat de aandeelhouders met het bedrijf nieuwe markten willen aanboren door het "electroniseren van informatie en kennis." Zij wilden daartoe een wijziging in de raad van commissarissen doorvoeren.

De Emis-commissarissen verzetten zich daar echter tegen. Naar het zich laat aanzien heeft Orange Fund, met 30% van de aandelen Emis de grootste aandeelhouder, daarop andere aandeelhouders (waaronder SNT) gemobiliseerd. In een brief aan de toezichthouders schreven de aandeelhouders vorig maand 'niet zonder meer' akkoord te zullen gaan met de herbenoeming van president-commissaris Arie Van der Zwan voor een derde termijn. De groep beleggers heeft bij elkaar een belang van ruim 60% in Emis.

Met dat mes op de keel besloten naast Van der Zwan ook de andere twee commissarissen gisteren op te stappen. "Die stap komt als een complete verrassing", beweert Walraven. "Wij hebben vorige maand wel vragen gesteld over de af- en aantreed procedures van Emis, maar niet direct om het ontslag gevraagd van de heer van Zwan."

Van der Zwan, onder andere hoogleraar en oud-topman van Vendex, is acht jaar commissaris geweest bij Emis. De andere twee commissarissen, B. Steins-Bisschop en A. Blommaert waren nog niet aan het einde van hun termijn.

"We willen zo snel mogelijk een nieuwe raad van commissarissen installeren", aldus Meijer. De voorzitter, die de bui al zag hangen heeft al enkele namen in zijn hoofd. "Maar ik ga geen overhaaste beslissingen nemen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 25 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.