DELFT - Het midden- en kleinbedrijf lijdt miljarden guldens schade door de mond- en klauwzeercrisis. Voorzitter Hans de Boer van MKB-Nederland schat dat de niet-agrarische ondernemers tot nu toe tussen de 2,5 miljard en 6 miljard aan omzet hebben misgelopen.
De Boer wil dat de gedupeerde ondernemers volledig schadeloos worden gesteld. "Ik ben niet van plan genoegen te nemen met minder", aldus de MKB-voorzitter.
Hij heeft al overleg gevoerd met minister Annemarie Jorritsma (Economische Zaken) over een financiële regeling. Zij is echter van mening dat de misgelopen omzet valt onder normaal bedrijfsrisico.
De Boer bestrijdt het standpunt van de minister. "Begin jaren negentig is het besluit genomen om een non-vaccinatiebeleid te voeren, zonder dat daarbij is gekeken naar de effecten van zo'n beleid op andere sectoren dan de agrarische."
Hij wil daarom dat er een onderzoek komt naar de manier waarop die politieke beslissing destijds is genomen. Volgens hem is de besluitvorming zelfs aan de landbouworganisatie LTO-Nederland voorbij gegaan.
"Aangezien MKB-Nederland destijds zelf niet op de hoogte was van die beslissing, kun je van de ondernemers niet verwachten dat zij rekening houden met dit risico. Bovendien kunnen de bedrijven zich voor deze schade niet verzekeren", zo stelt De Boer. Volgens hem is er dus sprake van oneigenlijke schade.
Begin deze maand berekende de ondernemersorganisatie nog dat de schade zo'n 200 miljoen bedroeg. Naar aanleiding van de vele klachten besloot MKB-Nederland tweeënhalve week geleden een landelijk meldpunt te openen. Zo'n 2600 ondernemers hebben sindsdien melding gemaakt van de negatieve economische effecten.
MKB schat dat ongeveer 45.000 ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf schade lijden door de mkz-crisis. De meeste daarvan, zo'n 22.000, zitten in de afgesloten driehoek aan de noord-oostkant van de Veluwe. Ook veel bedrijven in Noord-Brabant en Friesland zijn getroffen.
MKB-Nederland onderscheidt vier categorieën bedrijven die schade lijden. Bedrijven in de afgesloten gebieden; bedrijven die door de mkz-crisis minder of geen werk hebben, zoals de evenementensector; bedrijven die afhankelijk zijn van buitenlanders, zoals in het toerisme en bedrijven in de keten van gedupeerde ondernemers, zoals leveranciers van voeder- en melksystemen of brandstofleveranciers.
Sinds de mkz-crisis bedraagt de minimale schade van die bedrijven, afhankelijk van de gemiddelde omzet en de gemiddelde derving daarvan in de afgelopen anderhalve maand, 2,5 miljard. Als de belangenorganisatie uitgaat van de gemiddelde schade die 2600 bedrijven bij MBK-Nederland hebben gemeld, komt de schade voor alle bedrijven samen uit op 6 miljard.
"Maar bedrijven met een hoge schade bellen sneller dan bedrijven waarvoor de schade nog is te overzien. Dus de werkelijke schade zal wel ergens tussen beide schattingen inzitten", aldus De Boer.
Een aantal bedrijven zou zelfs al faillissement hebben aangevraagd. Hoeveel dat er zijn, wil De Boer niet kwijt. "We willen eerst nagaan in hoeverre die bedrijven er financieel al slecht voorstonden."
Het MKB wil dat er een vergoedingsregeling wordt ingesteld die vergelijkbaar is met de Vergoedingsregeling Watersnood 1995. Ook toen werden ondernemers door het kabinet voor hun omzetderving gecompenseerd. "De problematiek is vergelijkbaar. Ook toen waren er drie categorieën: de rechtstreeks getroffenen, een categorie in geëvacueerd gebied en een categorie die niet meer kon leveren", stelt De Boer.
Bovendien wil de organisatie dat de bedrijven goedkoper en meer krediet kunnen opnemen. Om dat mogelijk te maken moet het Besluit Borgstelling MKB-Kredieten worden versoepeld.
Ook de bijstandsverlening aan zelfstandigen dient sneller plaats te vinden. Deze regeling is onderdeel van de Algemene Bijstandswet en dient als vangnet voor ondernemers die in financiële moeilijkheden zijn geraakt.
MKB heeft toegezegd bedrijven te zullen steunen als zij via de rechter schadevergoeding willen claimen, omdat zij menen "oneigenlijk" te zijn getroffen door de huidige gevolgen van het vroegere besluit niet te vaccineren.