AMSTERDAM - Steeds meer Nederlanders worden getroffen door suikerziekte (diabetes). Hun aantal neemt elk jaar met zeker 60.000 toe. Onderzoekers van de Vrije Universiteit te Amsterdam, die deze zorgwekkende ontwikkeling hebben vastgesteld op grond van een in 1989 begonnen bevolkingsonderzoek in Hoorn, spreken nadrukkelijk van "een volksziekte met stip".
Volgens hen zal het aantal nieuwe diabetespatiënten in ons land de komende jaren blijven stijgen en zullen er steeds meer opvallend dikke Nederlanders ontstaan. Mensen die een 'vetzuchtig' postuur krijgen, vergelijkbaar met dat van veel Amerikanen die zich dagelijks voeden volgens het principe van de junkfood-cultuur: veel, snel en lekker vet.
De sterke curve in diabetes wordt door onderzoeker dr. F. de Vegt gemeld in het vandaag verschijnende medische vaktijdschrift 'Journal of the American Medical Association'. Volgens prof. dr. R.J. Heine, hoogleraar diabetelogie aan de VU, wordt het gezondheidsprobleem mede in de hand gewerkt door wat hij de "MacDonaldisering en de Coca Colanisatie van de Nederlandse samenleving" noemt.
Overgewicht
Prof. Heijne is leider van de Hoorn-studie. "Er ontstaat", zegt hij, "steeds meer overgewicht als gevolg van de welvaart. Mensen krijgen 24 uur per dag voeding aangeboden. Overal en op elk willekeurig moment kunnen ze eten, zoveel als ze willen. Er is een overmaat aan voedsel en voor veel mensen is het moeilijk om 'nee' te zeggen."
Het cijfer van jaarlijks 60.000 nieuwe diabetes-patiënten dat uit de 'Hoorn-studie' naar voren komt, wordt door prof. Heine "een ernstig getal" genoemd: "Diabetes wordt helaas nogal eens onderschat. Velen beseffen niet dat de aandoening een twee tot vier keer zo hoog risico op hart- en vaatziekten met zich mee brengt, gevolgd door een sterk verhoogde kans op vroegtijdig overlijden."
De Hoorn-studie startte 12 jaar geleden met circa 2500 deelnemers. Nu is de onderzoeksgroep uitgegroeid tot ongeveer tienduizend personen. Bijna tien procent van de deelnemers tussen 50 en 75 jaar, die aan het begin van de studie géén diabetes hadden, ontwikkelden de ziekte binnen zes jaar. Het gaat bij hen om 'diabetes mellitus type-2', een vorm die ook wel ouderdomsdiabetes wordt genoemd en waarbij patiënten permanent een te hoge hoeveelheid glucose en vetten in het bloed hebben, alsook een verhoogde bloeddruk. Diabetes is een langetermijnsluipmoordenaar: de behandeling is te verdragen en de symptomen vallen niet onmiddellijk op. Schade aan nieren en ogen, maar ook hart- en vaatproblemen, doen pas op termijn van zich spreken. Naast te veel en vet eten is onvoldoende lichaamsbeweging een ontstaansfactor.
Voorlichting
Prof. Heine: "Nederland volgt de Verenigde Staten weliswaar nog op afstand, maar we volgen wél. Het is goed dat deze ontwikkeling nu wereldkundig wordt gemaakt, want er komt een omvangrijk volksgezondheidsprobleem bij. Een probleem dat vanuit de jeugd een extra zet krijgt en waar wellicht nog iets tegen te doen is als we hard werken aan voorlichting. In de VS zien we ook steeds meer jongeren die aan ouderdomsdiabetes (type-2) gaan lijden. Ernstig. Overal ter wereld waar een MacDonald's neerstrijkt zie je de vetzucht en de diabetesproblemen om zich heen grijpen."
Het Diabetes Fonds Nederland heeft berekend dat in ons land 450.000 mensen lijden aan een vorm van suikerziekte. Echter de helft van hen zou niet beseffen dat zij deze ziekte onder de leden heeft. |