AMSTERDAM - Voor de 15e achtereenvolgende keer brandt op zaterdag 5 mei de strijd los om de De Telegraaf/Alfred Dunhill Golf Trophy, waaraan tot nu toe meer dan 16.000 golf(st)ers in ons land hebben deel genomen. Ook dit jaar worden meer dan 1000 deelnemers verwacht aan het prestigieuze evenement, dat na tien voorwedstrijden zijn bekroning krijgt op de wereldberoemde Old Course in het Schotse St. Andrews.
|
Organisator Piet van Kleef (links) en Alfred Dunhill Desire-directeur Paul van Geuns.
|
Daar zullen op maandag 22 oktober de twaalf finalisten elkaar bekampen in een ongetwijfeld weer bloedstollende eindstrijd. Een dag eerder zullen zij op het Schotse golfmekka getuige kunnen zijn van het fonkelnieuwe Alfred Dunhill Links Championship, waar de vrijwel complete wereldtop bij de professionals (prijzenpot van 12 miljoen gulden) zal aantreden. Dat toernooi wordt dit jaar op de schitterende banen van Carnoustie, Kings Barns en de Old Course (finale) verspeeld.
Voor het zover is, dient eerst in Nederland door de amateurs op hoog niveau gepresteerd te worden. Want van elke voorwedstrijd plaatsen zich de vier beste deelnemers in iedere categorie (handicap 0-14 en 14.1- 24.0) voor de halve finales, die op zaterdag 1 en zondag 2 september op respectievelijk Vegilinbosschen (St. Nicolaasga) en Het Rijk van Nijmegen (Groesbeek) worden gehouden. In totaal zullen daar 80 halve finalisten aantreden.
Deelnemers kunnen zich bij de betreffende clubs aanmelden, waarbij het slechts mogelijk is om aan één wedstrijd mee te doen. Het entreegeld bedraagt voor clubleden 10 gulden en niet clubleden 30 gulden. Intussen gaat de geschiedenis van dit grootste amateur-toernooi in ons land terug naar 1986, toen De Telegraaf en golfsponsor pur sang Alfred Dunhill de organisatie van dit evenement op zich namen. Golfend Nederland telde toen slechts 30.000 spelers en dat zijn er nu bijna 200.000. Doel was in eerste instantie om de golfsport te populariseren en later om het niveau bij de amateurs omhoog te krikken. Dat laatste lukte wonderwel, want gaandeweg streden steeds meer single-handicappers mee om de fel begeerde tickets naar het Schotse bedevaartsoord.
Dunhill-organisator Piet van Kleef: "Toen we in 1986 begonnen was de Nederlandse Golf Federatie een nogal in zichzelf gekeerde organisatie, die niet echt op onze doelstelling popularisatie van golf in ons land zat te wachten. Sport moet natuurlijk in principe voor iedereen mogelijk zijn en dat was het wat golf betreft toen nog niet. De sport was nog niet verlost van het elitaire imago. Als organisatie hadden wij de wind in de zeilen, want golf begon enorm te groeien met 400 procent per jaar. In alle bescheidenheid durf ik te zeggen, dat ons toernooi daartoe heeft bijgedragen."
Ook dit jaar worden de clubkampioenen niet vergeten. Zij komen op 15 september in actie op Het Rijk van Nijmegen en spelen stroke-play. De twee beste mannen en de twee beste vrouwen kwalificeren zich dan eveneens voor Schotland. De vrouwen spelen op de Groesbeekse baan.
Als referee tijdens de wedstrijden in dit derde lustrum zal de bekende Toto Strumphler evenals voorgaande jaren weer streng doch rechtvaardig optreden.
Voorwedstrijden: zaterdag 5 mei: Kralingen (Rotterdam). Zondag 6 mei: Het Rijk van Nijmegen (Groesbeek). Zondag 20 mei: Sluispolder (Alkmaar). Zondag 27 mei: Vegilinbosschen (St. Nicolaasga). Zaterdag 9 juni: Brunssummerheide (Brunssum). Zaterdag 9 juni: De Schoot (St. Oedenrode). Zaterdag 16 juni: De Gelpenberg (Aalden). Zaterdag 23 juni: Zeewolde (Zeewolde). Zaterdag 30 juni: Spaarnwoude (Velsen Zuid). Zondag 1 juli: Oude Maas (Rhoon).