LONDEN - De Britse regering heeft gisteren als eerste ter wereld wetgeving aangekondigd die het klonen van mensen formeel verbiedt. Daar staat tegenover dat medici iets meer dan 100 miljoen gulden van de overheid krijgen voor genetische testen om ongeneeslijke ziektes tegen te gaan.
Het aantal gespecialiseerde genetici zal door de regeringssubsidie de komende vijf jaar bijna verdubbelen tot 140. Met het geld worden bovendien twee nationale testcentra opgericht om nieuwe behandelmethoden tegen ongeneeslijke ziektes te ontwikkelen en genetische afwijkingen te onderzoeken.
De regering vindt dat aan het klonen van mensen te veel haken en ogen zitten. De kans op miskramen en vervormingen zou enorm groot zijn. Dat blijkt uit het klonen van het schaap Dolly. Er waren liefst 272 pogingen nodig om een tweede Dolly te creëren. Maar ook is de overheid bang voor 'designer-baby's' en het ontstaan van een zwarte markt voor embryo's.
De Britse minister van Volksgezondheid Alan Milburn verbiedt in de nieuwe wet verzekeringsmaatschappijen testresultaten te gebruiken om vast te stellen of embryo's gezond zijn. Ook mogen zij zelf geen testen uitvoeren. Hij wil hiermee "een genetische onderklasse" in de toekomst voorkomen. Het risico bestaat volgens hem dat verzekeringsmaatschappijen mensen met een grotere kans op een genetische afwijking discrimineren door hun een hogere polis op te leggen.
De minister maakte bekend dat hij met het onderzoeksinstituut Cancer Research Campaign een overeenkomst heeft gesloten om de laatste wetenschappelijke doorbraken bij het BRCA2-gen toe te passen in de gezondheidszorg.
Het klonen van cellen uit menselijke embryo's om transplantatieweefsel te kweken tegen ongeneeslijke ziektes blijft toegestaan. Hiermee kunnen patiënten met hart-, kanker-, Alzheimer- en Parkinson-problemen worden geholpen.