Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 20 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Opkoopmaatregel voor varkens

Van onze verslaggevers

   
 

DEN HAAG - Er komt op korte termijn een einde aan de dramatische taferelen in de varkensstallen, die als gevolg van de mond- en klauwzeercrisis overvol zijn geraakt. Minister Brinkhorst (Landbouw) heeft gisteravond met de landbouworganisatie LTO-Nederland een belangrijk akkoord bereikt over een opkoop- en opslagregeling van biggen, vleesvarkens en ook kalveren.

De bewindsman zal het kabinet vandaag voorstellen voor deze regeling, die maandag van start gaat, 110 miljoen gulden aan overheidsgeld uit te trekken.

Dit bedrag, volgens Brinkhorst "een unieke actie" van het kabinet, wordt gebruikt om de varkenshouders van maar liefst 300.000 biggen te ontdoen. Daarnaast treedt maandag een 'particuliere opslagregeling' in werking die erop neerkomt dat de boeren in de getroffen gebieden hun biggen naar slachterijen kunnen laten brengen, waarna het vlees tijdelijk kan worden opgeslagen en later voor industrieel gebruik kan worden aangewend.

Fokverbod

Deelname aan de regelingen is voor de boeren geheel vrijwillig. Degenen die er aan meedoen, zijn echter wel verplicht zich aan een fokverbod te houden en moeten de drachtige zeugen in hun stallen laten aborteren.

De overheidsbijdrage van 110 miljoen gulden is niet toereikend om alle kosten te dekken. Daarom wordt er ook geld benut uit het zogeheten 'Diergezondheidsfonds' waar de landbouwsector en de overheid elk voor de helft aan bijdragen. En dan nog leggen de boeren er op toe. Zij krijgen namelijk niet de werkelijke prijs die zij onder normale omstandigheden zouden ontvangen als zij hun dieren op de vrije markt verkopen.

Voor het opkopen van dieren in de afgesloten gebieden loopt bovendien een aanvraag van Brinkhorst in Brussel. Stemt Brussel toe, dan betaalt de Europese Commissie 60 procent van de kosten.

Hoe lang de opkoopregeling nodig is, kon Brinkhorst niet zeggen. "Dat is afhankelijk van de vraag hoe lang de mkz-crisis nog duurt. In elk geval betekent de nu afgesproken regeling een geweldige bijdrage aan het oplossen van de welzijnsproblemen van de dieren", aldus de minister.

LTO-voorzitter Doorbos toonde zich tevreden met het akkoord. "Hierdoor kunnen de knelpunten worden opgelost." Doornbos zal het akkoord dan ook met een positief advies voorleggen aan zijn achterban. Daarmee leek de dreiging van vooral de Nederlandse Vakbond van Varkenshouders om vandaag in het gehele land het verkeer plat te leggen, voorlopig van de baan. Varkensboeren in Twente willen wel actie gaan voeren.

Morgen zal het Malieveld in Den Haag wellicht volstromen met demonstranten tegen het mkz-beleid van Nederland en Europa, indien aan de oproep van de actiegroep 'Burgers voor Boeren' gehoor wordt gegeven.




 


vr 20 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.