Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 20 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Borst zwaar onder vuur in Kamer

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Minister Borst (Volksgezondheid) is gisteren door de Tweede Kamer keihard afgestraft vanwege haar omstreden uitspraken over een zelfmoordpil voor hoogbejaarden die "klaar zijn met leven". De bewindsvrouw overleefde het debat omdat de motie van afkeuring van CDA, SGP en ChristenUnie geen meerderheid haalde. Ook de regeringspartijen PvdA, VVD en D66 hadden messcherpe kritiek op Borst.

De D66-bewindsvrouw bood excuses aan voor haar beledigingen aan het adres van het christelijk volksdeel. Na aanvaarding van de nieuwe euthanasiewet door de senaat gebruikte zij tot afgrijzen van de christelijke partijen de bijbelse tekst van Jezus aan het kruis: "Het is volbracht."

Excuses

"Ik kan in alle oprechtheid verklaren dat ik geen enkele intentie had om iemand te kwetsen. Dan had ik die woorden niet gebruikt en ook niet mogen gebruiken. Ik bied hiervoor mijn verontschuldigingen aan", aldus de zichtbaar aangeslagen bewindsvrouw.

Borst werd in het parlement om de oren geslagen met een breed scala aan harde oordelen over haar uitlatingen, zoals "fout", "stuitend", "uitglijder" en "buitengewoon ongelukkig". "Er is echt iets geknapt", aldus de diep gekrenkte SGP-fractievoorzitter Van der Vlies.

Premier Kok steunde zijn vice-premier, maar stelde wel dat haar uitspraken "een belangrijke persoonlijke component" bevatten. Kok doelde daarmee op het feit dat Borst "niet tegen" een beperkt gebruik van de suïcidepil is voor die mensen die klaar zijn met leven. Volgens de minister-president kan toediening van een dergelijke pil ook in individuele gevallen niet verantwoord geregeld worden.

'Buiten proportie'

Verder legde Kok omstandig uit dat het kabinet niet van plan is om de euthanasiewet verder op te rekken. "De minister brengt wat ideeën mee uit haar verleden als arts. Maar ik zie niet voor me hoe dat zorgvuldig kan. Het kabinet heeft geen plannen om tot een algemene verstrekking van de pil van Drion te komen. Dat is wat mij betreft buiten iedere proportie. We hebben met de euthanasiewet een eindpunt bereikt in een jarenlang proces", aldus de minister-president.

De minister zegt dat zij drie grote bezwaren heeft tegen de pil van Drion. Namelijk dat het risico van misbruik aanwezig is, dat een groot deel van de artsen moeite zou hebben met het verstrekken van de pil en dat er een negatief beeld van ouderdom zou ontstaan. "Maar er zijn mensen die lijden aan het in leven blijven, iedere dag weer. Ik heb het twee keer van dichtbij meegemaakt. De overheid moet zich niet afsluiten voor die discussie. Maar voor sommige problemen zijn geen oplossingen en misschien is dit er zo een."

CDA-leider De Hoop Scheffer stelde dat Borst de euthanasiewetgeving voortdurend wil versoepelen. "Ze verlegt steeds grenzen tot het moment dat er helemaal geen grenzen meer zijn", aldus de CDA-leider. "Borst gaat verder op een weg die wij onbegaanbaar achten." VVD'er Vos maakte Borst duidelijk dat "haar cynische humor" niet op prijs wordt gesteld. "Wat overblijft is de verwarring", hield de liberaal de minister voor. D66'er Dittrich noemde de uitlatingen van Borst "geen gelukkige zet".

GroenLinks en SP leverden ook zware kritiek, maar steunden de motie van afkeuring uiteindelijk niet. Rosenmöller verbaasde zich over de naïviteit van Borst, die inmiddels zeven jaar aan het roer staat van het ministerie van Volksgezondheid.




 


vr 20 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.