DEN HAAG - Het kabinet gaat de mogelijkheden onderzoeken om bedrijven en particulieren een vast rekeningnummer te geven dat zij bij het overstappen naar een andere bank kunnen meenemen. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken gisteren laten weten in reactie op een initiatief van het CDA en MKB-Nederland.
Volgens een woordvoerder leefde het idee ook op het departement al en kan het kabinet medio mei besluiten om de zogenoemde nummerportabiliteit mee te nemen in een nieuwe reeks maatregelen.
Met het project Marktwerking, Deregulering en Wetgevingskwaliteit (MDW) probeert het kabinet sinds enkele jaren aan het vereenvoudigen van wetten en regels en het vergroten van de marktwerking in het bedrijfsleven mee te werken. Volgens de zegsman van het ministerie kan er begin volgend jaar een voorstel liggen om de nummerportabiliteit in te voeren.
CDA-Kamerlid Gerd Leers en Els Prins, secretaris betalingsverkeer van MKB-Nederland, reageren verheugd op de toezeggingen van Economische Zaken. In een brief aan minister Jorritsma hebben zij erop aangedrongen om de mogelijkheid tot nummerbehoud in navolging van de telefonie ook in te voeren bij bankrekeningen.
Nummerbehoud scheelt rekeninghouders een boel administratieve rompslomp. Zo hoeft het nieuwe nummer niet meer aan allerlei instanties te worden doorgegeven en kan bijvoorbeeld briefpapier ongewijzigd blijven. Bovendien kunnen de kosten die gemoeid zijn met een overstap aanzienlijk omlaag.
Juist om deze redenen heeft de Consumentenbond vorige maand al aan de banken en aan minister Zalm (Financiën) gevraagd naar de mogelijkheid van een rekeningnummer voor het leven. Uit een onlangs gehouden onderzoek van de bond blijkt dat ontevreden bankklanten nauwelijks wisselen van financiële instelling.
"Als klanten straks hun rekeningnummer kunnen meenemen naar een andere bank wordt een overstap vergemakkelijkt", verwacht een woordvoerder van de Consumentenbond, die blij is dat de politiek dit nu ook inziet.
Volgens Leers heeft de invoering van nummerbehoud bij telefonie geleid tot meer onderlinge concurrentie tussen telefoonaanbieders. Dat heeft geleid tot lagere prijzen en betere service voor de afnemers. "Daarom moet nu de bankwereld worden aangepakt", meent de CDA'er.
"De marktwerking in de bancaire sector is beperkt. De verschillen in rente-opbrengsten of -kosten zijn klein. De tarieven worden volgens mij kunstmatig hoog gehouden. Banken verdienen zoveel dat ze het ene na het andere hoofdkantoor kunnen bouwen. Maar je vraagt je af wat je daarvoor terugkrijgt aan dienstverlening", stelt Leers.
Particulieren, maar vooral bedrijven zijn vaak met handen en voeten gebonden aan een bepaalde bank. Wie eenmaal ergens een rekening heeft lopen, zal niet snel overstappen vanwege de rompslomp en de kosten.
"Een rekeningnummer zit overal ingeworteld", stelt Els Prins van MKB-Nederland. "Automatische betalingen, computersystemen, briefpapier enzovoort. Als je dat allemaal moet veranderen, dan worden de kosten zo hoog dat de meeste ondernemers er nooit aan beginnen."
Leers: "Dat betekent dat een bank weinig moeite hoeft te doen om nieuwe producten aan haar klanten te slijten. Als klanten echter een eigen rekeningnummer hebben, zal de bank veel meer moeite moeten doen om die klanten te behouden. Dat betekent lagere tarieven en betere service voor de rekeninghouder."
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) laat namens een woordvoerster weten geen commentaar te kunnen geven. "Wij presenteren morgen onze jaarcijfers en tot die tijd gaan wij niet in op dergelijke vragen." GERD LEERS ... tarieven kunstmatig hoog gehouden ... FOTO: DIJKSTRA