AMSTERDAM - Aandelen Buhrmann werden gisteren massaal gedumpt nadat het handelshuis tijdens een aandeelhoudersvergadering een winstwaarschuwing had afgegeven. In nauwelijks een halfuur tijd kelderde de waarde van het fonds ruim 30%. Buhrmann waarschuwde dat de winst per aandeel over de eerste drie maanden van dit jaar volgens voorlopige cijfers 20% lager zal uitkomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Het handelshuis moest het dramatische nieuws bekopen met een koersval van liefst 32,67% op EUR19,64.
In de paniek rondom Buhrmann werd handelshuis Hagemeijer naar beneden meegesleept. "Beleggers scheren beide ondernemingen over één kam", weet een handelaar. Hagemeijer moest uiteindelijk 3,7% inleveren op EUR24,65.
De handelshuizen behoorden tot de weinige verliezers onder de hoofdfondsen op het Damrak. De AEX noteerde 15,39 punten hoger op 584,73. Ook de midkappers lieten gisteren over het algemeen goede resultaten zien. De Midkap-index sloot 12,66 punten in de plus op 557,02.
De technologiesector profiteerde in Amsterdam gisteren van optimisme onder beleggers over de Amerikaanse informatie- en technologiebedrijven. Terwijl een dag eerder de gehele tech-branche nog op apegapen lag, werden de hightechs gisteren door beleggers als verloren zonen in de armen gesloten.
"Op het Damrak heerst euforie dat we het ergste hebben gehad", analyseert een marktkenner de gang van zaken in de ict-sector. De winstverwachting van chipgigant Intel viel mee, de winstdaling in het eerste kwartaal van Texas Instruments was gelijk aan de verwachtingen, de Amerikaanse beurzen zakten niet weg en leken dat ook gisteren vlak na de opening niet te doen. "Kortom voldoende reden voor optimisme."
Opvallend lag ook Philips weer goed in de markt. Terwijl het aandeel dinsdag na bekendmaking van een tegenvallend eerste kwartaal en magere verwachtingen voor het tweede kwartaal, nog werd afgestraft met een koersval van bijna 10%, heeft het elektronicaconcern gisteren dat verlies weer ruimschoots goedgemaakt met een winst van 10,2% op EUR32,10.
Kabelaar UPC was gisteren de grootste stijger onder de hoofdfondsen. De koers van het bedrijf nam met liefst 18% toe op EUR6,80. "Bij z'n lage koers stijg je natuurlijk al snel met een hoog percentage. Bovendien kan er zo langzamerhand ook niet veel meer af", sneerde een handelaar. Ook ASM Lithography behoorde tot de voornaamste stijgers onder de hoofdfondsen. De fabrikant van chipmachines profiteerde overduidelijk van de meevallers bij Intel en greep een winst van 14% op EUR29,54.
Nieuws over KPN deed het telecomconcern goed. Het aandeel noteerde bijna 12% hoger op EUR14,12. Bestuursvoorzitter Paul Smits heeft in een interview met het Duitse magazine Focus Money gezegd open te staan voor nauwere samenwerking met Telecom Italia Mobile. In het blad dat volgende week verschijnt, gaat hij in op een mogelijke fusie die wellicht het opgeven van de onafhankelijkheid van KPN zou betekenen.
Behalve de twee handelshuizen moesten gisteren ook voedingsmiddelenconcern Ahold, chemiebedrijf Akzo Nobel en uitgever Wolters Kluwer verliezen incasseren. De ondernemingen verloren respectievelijk bijna 1% op EUR35,20, 1,2% op EUR49,30 en 0,9% op EUR29,58.
Mediabedrijf Wegener en bierbrouwer Heineken nemen afscheid van bedrijfsonderdelen. De uitgever verkoopt huis-aan huisblad De Arnhemmer aan beheersmaatschappij Janssen. Wegener heeft op commando van de kartelpolitie de voltallige collectie huis- aan huiskranten in de etalage staan.
Met de overname van de regionale dagbladen van VNU zou de marktpositie van Wegener in sommige regio's te overheersend worden. De uitgever won ruim 6% op EUR11,45. Ook in het geval van Heineken dat twee Spaanse brouwers afstoot, waren kartelautoriteiten in het spel. De koers van de bierproducent steeg met 1,6% op EUR58.
Onder de midkappers was Landis de grootste stijger. De onderneming won liefst 26% op EUR8,70. Van der Hoop Effektenbank heeft na de omzetindicatie van Landis over het eerste kwartaal van 2001 het koopadvies herhaald met een koersdoel van EUR15.
Het beursbedrijf AOT was gisteren de grootste stijger in de financiële sector. AOT won 7,3% op EUR5,90. De marketmaker heeft in het eerste kwartaal van 2001 een nettowinst behaald van EUR4,9 miljoen tegen EUR8,7 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De winst per aandeel daalde tot EUR0,20 van EUR0,35 in het eerste kwartaal van 2000.
AOT heeft geen verwachting voor geheel 2001 afgegeven. SNS Securities heeft de winst per aandeeltaxaties en het koersdoel voor het aandeel AOT verlaagd; het neutral-advies blijft gehandhaafd. ABN Amro ziet geen reden het houdadvies voor het beursbedrijf te veranderen.